Tottenham: het seizoen van nu of nooit?

Lucas Moura © Belga Image
Guillaume Gautier
Guillaume Gautier Journalist bij Sport/Voetbalmagazine en Sport/Footmagazine.

Komende zomer zou Tottenham, dat woensdagavond Borussia Dortmund met 3-0 versloeg in de Champions League, weleens een heuse uittocht kunnen meemaken. Kunnen al die spelers voor wie Europa in de rij staat, de club een titel schenken als afscheidscadeau?

Praten over de Spurs betekent een blik werpen in de achteruitkijkspiegel. Niet alleen om het over het glorieuze verleden van de club te hebben, dé Londense referentie in de jaren 80, maar ook om enkele recentere datums in herinnering te brengen die in het geheugen gegrift staan. Om te beginnen het jaar 2008, toen Tottenham de League Cup won en een periode van tien jaar zonder trofee begon. Die duurt nog altijd voort.

En dan is er januari 2018, het moment waarop Lucas Moura PSG verliet om het aanvallende compartiment van de Spurs te versterken. Sindsdien heeft de club, in twee mercato’s, geen enkele inkomende transfer meer gerealiseerd. In diezelfde periode hebben de andere negentien Premier Leagueclubs 139 transacties gedaan, gemiddeld dus zo’n zeven transfers per jaar. Tenslotte is er september 2018, de voorziene datum voor de verhuis naar het nieuwe stadion met 62.000 plaatsen, dat White Hart Lane vervangt. Die datum werd sindsdien steeds vooruitgeschoven, volgens de meest optimistische prognose zal de inhuldiging pas plaatsvinden op 17 maart.

Tottenham, dat nu tegen wil en dank Wembley huurt, lijkt dus in stand-by te staan. Het werd in de League Cup uitgeschakeld door het Chelsea van Eden Hazard en ging er in de FA Cup roemloos uit tegen Crystal Palace. De club kan zich dus alleen nog toeleggen op de Champions League, en op een achtervolgingsrace op Manchester City en Liverpool voor een titel die nu al buiten bereik lijkt te liggen. De Spurs moeten het zonder Harry Kane en Dele Alli stellen in de moneytime van het seizoen. Doordat hun kern minder rijkelijk gestoffeerd is dan die van de concurrentie, betekent de afwezigheid van enkele sleutelspelers meteen een serieuze aderlating. Ze zagen dus met een brede glimlach de terugkeer van Heung-min Son uit de Azië Cup tegemoet.

Met een groep die al meerdere seizoenen quasi onveranderd is gebleven, blijft Mauricio Pochettino het ritme volgen van de topploegen en hun zotte uitgaven. Zij het niet zonder zich op te winden over het gebrek aan slagkracht in de bestuurskamers: ‘Je kunt een ploeg geen vijf seizoenen behouden, dat wreekt zich in de motivatie. Daarom is het werk dat wij sinds de zomer geleverd hebben zo ongelooflijk: zonder nieuwe aanwinsten hebben we de motivatie toch intact weten te houden. We zullen zien of dat blijft duren, maar ik vrees ervoor.’

De Argentijnse coach werd vorige zomer al bij Real Madrid genoemd en zou na dit seizoen weleens opnieuw verleid kunnen worden door het Casa Blanca. Sommigen zien in hem ook de ideale manager om interimaris Ole Gunnar Solskjær op te volgen bij Manchester United. Aanbiedingen zullen er genoeg zijn, ook voor Harry Kane en Christian Eriksen, de echte spelmaker van het elftal.

Voor een titel is het dus dit seizoen misschien wel nu of nooit. Maar zelfs al staan ze negentig minuten voor het einde van het seizoen aan kop, dan zou nog altijd niemand op hen durven te wedden. Want zoals Sir Alex Ferguson het op een dag zei in een speech voor de wedstrijd, de mislukkingen van de Londenaars in herinnering brengend: ‘ Come on, lads, it’s Tottenham…’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier