Traditieclub Aston Villa keert na drie jaar terug op het hoogste niveau

Aston Villa-coach Dean Smith © Belga Image
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

De duurste ploeg uit de Championship heeft het gehaald, na een sterke eindspurt en met wat geluk. Op Wembley zette Aston Villa het Derby County van Frank Lampard een neus.

Het ene jaar is het andere niet. Ongeveer een jaar geleden greep Aston Villa, voor de ogen van Doug Ellis, de Britse zakenman die op zijn veertigste al miljonair was, naast promotie. In de finale op Wembley was Fulham te sterk.

Dit jaar is het omgekeerd: terwijl ze in Londen in zak en as zitten, omdat ze na een jaar alweer terugzakken, is het feest in Birmingham. Dit keer won Villa de strijd om het derde promotieticket – ter waarde van ruim 150 miljoen euro. Slachtoffer: het Derby County van Frank Lampard. Dit keer onder het toeziend oog van Prins William, notoir supporter van Villa en niet Doug Ellis. Die overleed in het najaar, op zijn 94ste.

Ellis verkocht zijn traditieclub in 2006, aan de Amerikaan Lerner. De kampioen van 1981 was toen al lang op de weg terug, bij gebrek aan investeringen. Deadly Doug, zoals zijn bijnaam was, had fortuin gemaakt met de verkoop van low cost reizen en probeerde die filosofie ook met zijn club: meer dan zijn prijzen waren de ruzies met de managers legendarisch.

Zijn opvolgers konden Villa evenmin grandeur geven. Integendeel, de club vegeteerde een paar jaar in het tweede deel van het klassement. In 2014 besloot Lerner er de brui aan te geven, maar het duurde tot 2016 voor hij zijn club na degradatie verkocht kreeg aan een Chinese zakenman, Xia Jiantong.

Na twee jaar onder Steve Bruce kreeg niet Thierry Henry de macht, wel een local: Dean Smith, geholpen door een andere grote naam: John Terry. Het duo kende een moeilijke start, maar dankzij nieuwe investeringen in de winter kwam er een stevige eindspurt en wat geluk. In de eindstand stond Villa slechts vijfde, op 20 punten van kampioen Norwich, en de finale van de play-offs werd pas bereikt via strafschoppen. En zo speelt Lovre Kalinic, nieuwkomer tijdens de winter maar al snel bankzitter, volgend jaar in de Premier League.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier