Troisi: ‘Ondanks mislukt WK waren Australische fans tevreden’

James Troisi © Belga Image

De Asian Cup vindt dit jaar plaats in Australië. James Troisi, draaischijf van Zulte Waregem en Australisch international, beschouwt het toernooi als een goede test voor de Socceroos.

De zestiende editie van de AFC Asian Cup wordt van 9 tot 31 januari in Australië (Sydney, Newcastle, Canberra, Melbourne en Brisbane) gespeeld. De Socceroos konden zich pas in 2007 voor het eerst plaatsen (kwartfinale), in 2011 verloren ze de finale van Japan. Australië zit nu in groep A, met Zuid-Korea, Oman en Koeweit.

Ondanks een mislukt WK in Brazilië behoren de Socceroos tot het kransje kanshebbers voor de eindzege. Australië pakte in Brazilië geen enkel punt en James Troisi moest zich tevreden stellen met twee korte invalbeurten tegen Chili (12 minuten) en Spanje (29 minuten).

‘En toch waren de Australische fans tevreden’, verbaast de middenvelder in Sport/Voetbalmagazine. ‘We incasseerden in iedere wedstrijd wel drie goals – niet de schuld van Mathew Ryan (lacht) – maar we speelden altijd met een hart en probeerden zelf ook te voetballen. De vorige bondscoach, Holger Osieck, nam geen risico’s, hield veel spelers achter de bal en dacht alleen maar aan verdedigen.’

‘Zijn opvolger, Ange Postecoglou, wil dat we zelf het initiatief nemen en ons niet beperken tot reactievoetbal. Natuurlijk zijn er werkpunten, ook omdat we een heel jonge ploeg hebben. Osieck gaf geen kansen aan jonge spelers, zodat de overgang naar een nieuwe generatie te drastisch en te snel moest gebeuren’, aldus Troisi.

‘De Asian Cup zal een goede test zijn om te zien of we stappen hebben gezet. We spelen in Australië en hopen tot aan de finale mee te doen, al lijkt Japan de grote favoriet van het toernooi. De laatste wedstrijden was ik er telkens bij, ik heb het gevoel dat ik heel dicht bij een basisplaats sta.’ (Chris Tetaert)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier