Turkije wil Euro 2020 organiseren

© AFP

“Geef ons Euro 2020,” zei premier Recep Tayyip Erdogan. “Ik stem voor,” zo repliceerde UEFA-voorzitter Michel Platini, “op voorwaarde dat Turkije niet de Olympische Spelen van dat jaar organiseert”.

Turkije wil het EK voetbal in 2020 organiseren. “Geef ons Euro 2020,” zei premier Recep Tayyip Erdogan bij de opening van het UEFA-congres in Istanbul. “Ik stem voor,” zo repliceerde UEFA-voorzitter Michel Platini, “op voorwaarde dat Turkije niet de Olympische Spelen van dat jaar organiseert”. De 53 landen die aangesloten zijn bij de UEFA kunnen zich vanaf maandag tot en met 15 mei kandidaat stellen om het EK van 2020 te organiseren.

Vanaf het ogenblik dat er een blijk van interesse wordt ontvangen, zal de UEFA onderzoeken of dit land garant kan staan voor een degelijke organisatie van het toernooi.

Indien er meerdere landen belangstelling tonen voor de organisatie, zal de UEFA een achttien maanden durende procedure opstarten om de betrokken landen te onderzoeken.

De toewijzing van het gastland, of de gastlanden indien het om een gezamenlijke organisatie gaat, zal eind 2013 of begin 2014 plaatsvinden.

“EK én Olympische Spelen is te veel”

Turkije greep maar net naast de organisatie van het EK van 2016, dat aan Frankrijk toegewezen werd. Dat is UEFA-voorzitter Michel Platini niet vergeten.

“Turkije had al een sterk dossier voor 2016 en dat zal voor 2020 alleen maar sterker worden,” dixit de Fransman. “Het enige probleem is dat Istanbul al kandidaat is voor de organisatie van de Olympische Spelen van 2020. Als het geen gastheer voor de Spelen wordt, kies ik voor Turkije als EK-organisator”. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier