Tv-contract geeft Duits voetbal boost

© IMAGEGLOBE

Deze week stelde de Duitse voetbalbond met trots het nieuwe tv-contract voor. Hun clubs mogen tot 2017 jaarlijks 628 miljoen euro verdelen, een forse stijging in vergelijking met het vorige contract dat maar 412 miljoen waard was.

Voor de periode 2013-2017 wordt in het nieuwe Duitse tv-contract per seizoen gemiddeld 628 miljoen euro betaald. Dat is een fikse verhoging in vergelijking met de vorige overeenkomst die in 2008 werd gesloten en 412 miljoen opleverde.

Duizelingwekkend bedrag

Het gros van de rechten is opgekocht door privézender Sky Deutschland. Sky betaalt voor de live uitzendingen alleen al 485,7 miljoen. Dat is op zich al meer dan 40 miljoen boven het totale bedrag van het vorige contract.

Reken bij het geld van Sky nog eens de opbrengsten uit de rechten voor samenvattingen op televisie en de internetuitzendingen en je komt aan het duizelingwekkende bedrag van 628 miljoen euro. Deutsche Telekom is de grote verliezer, het verkreeg geen rechten om matchen live op tv uit te zenden.

Een kleine vergelijking: de Premier League is jaarlijks ongeveer 770 miljoen euro waard en de Franse competitie 570 miljoen.

België krijgt in vergelijking met die landen slechts kruimeltjes, ieder jaar verdelen onze clubs 60 miljoen euro. Daarmee doen we toch nog beter dan onze noorderburen: in Nederland bedraagt de waarde van het tv-contract maar 50 miljoen euro.

Het succes van de Bundesliga

Hoe komt het nu dat de Duitse liga vanaf volgend seizoen zoveel meer geld krijgt?

Eerst en vooral is en blijft de Bundesliga misschien wel het kampioenschap met de meeste verrassingen. Elk jaar strijden andere ploegen totaal onverwacht mee voor de Europese plaatsen: Borussia Monchengladbach bekleedt momenteel een vierde plaats.

Tegelijk zijn er grote namen die al minstens even verrassend tegen de degradatie moeten strijden. Dit seizoen is dat bijvoorbeeld Hamburg.

Dat het Duitse voetbal heel wat jong talent voortbrengt is uiteraard ook een succesfactor. Na het WK in eigen land investeerden onze oosterburen enorm in de jeugdopleiding. Dat lijkt nu ook vruchten af te werpen.

Al minstens even belangrijk is het feit dat het grootste deel van de Duitse internationals in de eigen competitie blijft spelen. In het grootste deel van de Europese landen trekken de topspelers daarentegen naar Spanje of Engeland.

De Bundesliga profiteerde eveneens enorm van de machtsstrijd tussen Telekom en Sky voor de tv-rechten. Het bedrijf van Rupert Murdoch lijkt ten koste van alles de live-uitzendingen van de grootste competities te willen uitzenden, wat de clubs geen windeieren legt. Ze kunnen nu namelijk samen 216 miljoen euro per jaar meer onder elkaar verdelen dan voorheen.

Grootste van Europa?

Of de Duitse competitie nu een gooi doet om de grootste van Europa te worden, valt wel te betwijfelen. Zolang oliesjeiks in Engelse topclubs blijven investeren en de Spaanse ploegen hun schulden mogen blijven opbouwen, lijkt een Duitse suprematie niet voor morgen. (BP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier