Twee prijzen op een dag voor Thibaut Courtois

© AFP

Rode Duivel Thibaut Courtois is verkozen tot beste doelman van de Spaanse Primera Division.

Rode Duivel Thibaut Courtois is verkozen tot beste doelman van de Spaanse Primera Division. Het sluitstuk van Atletico Madrid mocht de trofee op het gala van de Spaanse profliga in ontvangst nemen. Eerder op de dag kreeg Courtois van de Spaanse krant Marca al de Trofeo Zamora, de prijs voor de minst gepasseerde doelman in de hoogste Spaanse afdeling.

Bij de verkiezing van beste doelman kreeg Courtois de voorkeur op Victor Valdez van FC Barcelona en Willy Caballero van Malaga. Op de erelijst volgt hij Iker Casillas (Real Madrid) op.

‘Ik ben heel gelukkig’, zei Courtois op het LFP-gala in Madrid. ‘Hier heb ik hard voor gewerkt. Ik bedank de coach en de voorzitter van Atletico en hoop dat het huidige seizoen even goed als het vorige wordt.’

Eerder op de dag kreeg Courtois van de Spaanse krant Marca al de Trofeo Zamora van het seizoen 2012-2013. Die prijs gaat naar de minst gepasseerde doelman in de hoogste Spaanse afdeling. In 37 duels slikte Courtois slechts 29 goals, een gemiddelde van 0,78 goals per match.

Topjaar

Courtois, door Chelsea uitgeleend, beleefde een topjaar. Atletico won de Copa del Rey en eindigde derde in de competitie. Dit seizoen prijkt Atletico naast Barcelona helemaal bovenaan het klassement.

Opvallend is dan ook dat Courtois, in tegenstelling tot Valdez en Casillas, niet bij de vijf doelmannen is die door de Wereldvoetbalbond FIFA genomineerd werden voor het Wereldelftal van 2013.

Lionel Messi is beste speler

Nog op het gala van de Spaanse profliga werd Sergio Ramos (Real Madrid) verkozen tot beste verdediger, Asier Illarramendi (Real Madrid) tot beste verdedigende middenvelder, Andres Iniesta (Barcelona) tot beste aanvallende middenvelder, Lionel Messi (Barcelona) tot beste aanvaller en Diego Simeone (Atletico) tot beste trainer.

Messi werd ook verkozen tot beste speler van het seizoen 2012-2013. De Portugees Cristiano Ronaldo (Real Madrid) werd dan weer tot meest waardevolle speler (MVP) in de Primera Division uitgeroepen. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier