‘Twee weken per jaar zonder voetbal, dat moet toch kunnen?’

François Colin klaagt aan dat voetballers geen rust meer krijgen.

Kan iemand me vertellen wanneer het seizoen 2016/17 eindelijk eindigt? De finale van de Champions League werd nauwelijks twee weken terug gespeeld, het WK U20 is net afgelopen, een dubbel programma interlands is pas van de baan, vrijdag is in Polen het EK U21 van start gegaan en een dag later werd in Sint-Petersburg de Confederations Cup afgetrapt. De finale in Moskou heeft op 2 juli plaats. Het voetbal gaat eeuwig door. Zelfs in een jaar zonder EK of WK.

De nieuwe jaargang is immers al volop aan de gang. De nieuwe kalender is bekend en de meeste clubs hebben de trainingen hernomen. Vorige maandag had de loting plaats van de eerste voorrondes van de Europese bekers plaats, want op 27 juni – over minder dan een week dus – worden de eerste wedstrijden in de voorronde van de Champions League afgewerkt. Als de UEFA zo verder doet, gaat er straks een nieuwe editie van het kampioenenbal van start voor de finale van de vorige campagne is gespeeld.

Voetballers krijgen geen rust meer. Neem Cristiano Ronaldo, de 32-jarige Portugees besliste op 3 juni de apotheose van de Champions League, speelde vorige zondag zijn eerste duel in de Confederations Cup en moet midden augustus weer het veld in voor de eerste opdracht in de Primera División (voorlopig gaan we ervan uit dat hij bij Real blijft). Tussendoor kan hij een paar dagen vrij nemen en dat nadat hij op 10 juli van vorig jaar in de finale van het EK geblesseerd uitviel en er volgende zomer een WK op het programma staat.

Vorige week hield Ivan De Witte in Sport/Voetbalmagazine een pleidooi voor maandagavondvoetbal na een speeldag op donderdag in de Europa League. Twee dagen recuperatie tussen twee matchen is te weinig, vond hij terecht. Hij vergat er bij te melden dat de problemen heel wat kleiner zouden zijn zonder play-offs, zijn geesteskind, waardoor er veertig speeldagen moeten worden afgehaspeld in plaats van 34 in de vorige format. De clubs doen zich de problemen zelf aan.

Het gerenommeerde ‘British Journal of Sports Medicine’ publiceerde net een studie waaruit blijkt dat maandagavondvoetbal niets uitmaakt voor blessures. Een onderzoek van professor Jan Ekstrand, hoofd van de afdeling blessurepreventie van de UEFA, waarbij 2625 spelers waren betrokken, leerde dat het gevaar op een nieuw letsel pas minstens zes dagen na een match verdwijnt.

‘Twee, drie, vier of vijf dagen rust tussen twee wedstrijden maken geen verschil uit’, aldus de Zweed. Aan zijn conclusie is dan ook geen ontkomen aan: ‘Teams die blessures vermijden, winnen meer wedstrijden. En blessures vermijden doe je door te roteren.’ Ex-trainers en analisten die de huidige generatie coaches om de oren slaan omdat ze te veel roteren, moeten zich dus dringend bijscholen.

Vraag is echter of we met de voetballers medelijden moeten hebben. Zij worden zo rijkelijk betaald dat ze altijd paraat moeten staan en het risico op een letsel er moeten bij nemen. Wij moeten echter wel aan onszelf denken. Wij voetballiefhebbers kunnen niet zonder voetbal en blijven dus kijken. Als konijnen naar een lichtbak.

Wij moeten niet alleen tegen onszelf beschermd worden, maar ook een prikkel krijgen om naar een nieuw seizoen te snakken. Daarom moet er dringend een voetbalstop worden ingevoerd. Vroeger mocht er de hele zomer niet gevoetbald worden. Daar moeten we niet naar terug. Het kan niet de bedoeling zijn dat we onszelf een straf opleggen. Maar twee weken per jaar zonder voetbal, waar ook ter wereld, zou haalbaar moeten zijn. In onpare jaren na de finale van de Champions League en in pare jaren na de eindstrijd van het EK of WK.

In pare jaren geeft dat problemen, tenzij de FIFA het wijze besluit zou nemen de nationale kalenders tot 34 speeldagen te beperken. De UEFA morrelde aan het systeem van gele kaarten, om te voorkomen dat de sterspelers op de finales van de grote Europese toernooien (EK, Champions League, Europa League) ontbreken. Het zou maar logisch zijn dat er ook maatregelen genomen worden om te verhinderen dat ze de hoogtepunten van het seizoen door blessures missen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier