UEFA bestraft Rusland met voorwaardelijke diskwalificatie en geldboete

© Belga Image

De disciplinaire commissie van de Europese Voetbalbond (UEFA) legt Rusland een voorwaardelijke diskwalificatie en een boete van 150.000 euro op na de incidenten met Russische supporters in het Stade Vélodrome in Marseille tegen Engeland.

De voorwaardelijke diskwalificatie zal worden omgezet in een echte uitsluiting indien er tijdens dit EK nog incidenten van dezelfde aard zouden gebeuren in een stadion tijdens een wedstrijd van Rusland, zo benadrukt de UEFA in een communiqué. De sanctie heeft dus alleen betrekking op incidenten die in een stadion plaatsvinden.

De Russische voetbalbond had het recht de sanctie aan te vechten, maar zal dat niet doen. Dat bevestigde de voorzitter van de Russische federatie Vitali Mutko, die tevens minister van Sport is. ‘De disciplinaire maatregel is genomen, we zullen weldra het officiële bericht ontvangen. En we zullen de beslissing die de UEFA heeft genomen uiteraard respecteren.’

Vuurwerk

Op 11 juni gingen Russische hooligans zwaar over de schreef op het einde van de wedstrijd tegen Engeland (1-1). In het Stade Vélodrome staken ze vuurwerk af, vertoonden racistisch gedrag en belaagden Engelse supporters.

Volgens het Franse gerecht ging het om een groep ‘goed getrainde’ Russische hooligans, die achter het geweld in Marseille zaten. ‘Ze waren goed voorbereid voor ultrasnelle en ultrageweldadige acties,’ luidt het.

Morgen speelt de Russische nationale ploeg in Rijsel tegen Slovakije. Volgende week maandag wacht in Toulouse een duel met Wales. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier