UEFA opent onderzoek naar recordtransfers PSG

Kylian Mbappé © Belga Image

Heeft de Franse voetbalploeg Paris Saint-Germain de regels overtreden inzake Financiële Fair Play? De UEFA opent een onderzoek.

‘De UEFA heeft een formeel onderzoek ingesteld naar de Parijs voetbalclub Paris Saint-Germain (PSG)’, zo meldt de organisatie op haar website.

De UEFA zal ‘in het licht van de recente transferactiviteiten’ nakijken of PSG het financieel evenwicht naleeft. Volgens het Financial Fair Play-principe mag een club immers niet meer uitgeven dan ze verdient. De onderzoekskamer van het financieel controleorgaan van de UEFA zal alle transferdocumenten de komende maanden nauwkeurig doornemen. Tot het onderzoek is afgerond, onthoudt de UEFA zich van commentaar.

Het UEFA-onderzoek komt er nadat PSG 222 miljoen neertelde om de Braziliaan Neymar weg te kopen bij Barcelona. Donderdag werd ook de transfer van het Franse goudhaantje Kylian Mbappé afgerond. Na een uitleenbeurt van één seizoen kan Mbappé voor 180 miljoen euro definitief de overstap maken van Monaco naar PSG.

De Parijzenaars sprongen creatief om met de regels in beide deals. Zo wordt Mbappé in eerste instantie gehuurd, Neymar kocht zichzelf dan weer uit bij Barça.

Uitgesloten

Indien een club de Financial Fair Play-regels overtreedt, kan ze uitgesloten worden uit de competities van de UEFA, waaronder de prestigieuze Champions League. In 2014 kreeg PSG al eens een sanctie van de UEFA. ‘PSG is verrast door deze gang van zaken. Hoewel de club daar niet toe verplicht is, hebben we de UEFA op de hoogte gehouden van onze activiteiten op de transfermarkt’, reageerde PSG in een persbericht. ‘De club heeft er alle vertrouwen in dat ze kan aantonen dat de regels van de Financial Fair Play voor het seizoen 2017/2018 niet geschonden zijn. PSG heeft altijd volledig transparant gehandeld. De voorbije zes jaar hebben we uit respect voor het instituut een vertrouwensrelatie opgebouwd met de UEFA.’

‘Onze algemeen directeur Jean-Claude Blanc heeft op 23 augustus in Parijs gedurende een uiteenzetting van drie uur aan UEFA-experten aangetoond dat de transacties met Barcelona en Monaco binnen de lijnen zijn van de Financial Fair Play’, klinkt het nog. ‘Op 31 augustus heeft de algemene directeur in detail uitgelegd aan de UEFA hoe de transfer met Monaco opgenomen zal worden in de rekeningen van PSG.’

Volgens de Parijzenaars zullen de inkomsten van de Franse topclub aan het einde van het seizoen toenemen met 104 miljoen euro. PSG wijst er ook op dat de spelerskern ‘van een heel significante waarde is die in de komende twee transferperiodes in januari en juni nog extra meerwaarde kan opleveren’.

‘We zullen de komende dagen in contact blijven staan met de UEFA en zullen zoals gebruikelijk antwoorden op alle vragen.’