UEFA stelt nieuwe Champions League voor én herhaalt dreigement aan Super League

UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin © GETTY

Ondanks de zondagnacht bekendgemaakte plannen voor de oprichting van een Super League, heeft de Europese Voetbalconfederatie UEFA maandag tijdens het Uitvoerend Comité in het Zwitserse Montreux het licht op groen gezet voor een ingrijpende hervorming van de Champions League. Maar voorzitter Ceferin had nog een woordje over voor de clubs in de Super League.

Vanaf het seizoen 2024-2025 starten niet langer 32, maar wel 36 clubs in de groepsfase van het kampioenenbal. Het verdwijnen van de acht poules in de eerste ronde ten voordele van een minikampioenschap dat geleend werd uit de schaakwereld en tien extra wedstrijden voor de teams: dat zijn de belangrijkste wijzigingen in het nieuwe format.

Het nieuwe, zogenaamd ‘Zwitserse’, systeem moet ervoor zorgen dat elk team vanaf 2024 tien wedstrijden afwerkt in de groepsfase tegen tien verschillende tegenstanders. Zo’n systeem is momenteel ongezien in de voetbalwereld. De topclubs verwachten dat de hervorming gepaard zal gaan met extra media-aandacht en stijgende tv-rechten, alvorens over te gaan naar de gekende knock-outfase.

Ook de Europa League en de nieuwe Conference League krijgen in de groepsfase 36 deelnemers. Teams in de Europa League spelen na loting acht duels in de groepsfase. Ploegen uit de Conference League slechts zes. De beste acht ploegen plaatsen zich voor de achtste finales. De nummers 9 tot en met 24 strijden om nog eens acht plaatsen voor de knock-outfase.

De poulewedstrijden staan voor september tot en met januari op het programma. Via de nationale competities plaatsen 32 ploegen zich voor de Champions League, de Europa League en Conference League. De UEFA wijst vier ploegen aan op basis van prestaties uit het heden en verleden.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Dreigement herhaald

De hervorming komt er uren na de bekendmaking van twaalf topclubs om door te gaan met hun plannen om een Super League op te richten, een rechtstreekse tegenhanger van de huidige Champions League. ‘Het is een beschamend voorstel van clubs die enkel nog geleid worden door hebzucht’, zo verklaarde UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin maandag in de marge van het Uitvoerend Comité van de Europese Voetbalconfederatie in het Zwitserse Montreux. ‘Ze spugen er recht mee in het gezicht van de voetbalfans.’

De UEFA-voorzitter benadrukte dat de spelers van clubs die op eigen initiatief deelnemen aan de Super League zullen worden uitgesloten. Daardoor zullen ze niet meer kunnen deelnemen aan internationale competities, zoals EK en WK, omdat ze niet meer voor hun nationale team mogen uitkomen.

‘Niet alleen in het voetbal proberen we ons te verenigen. Regeringen werken ook samen. Maar er zijn dus mensen die niet denken aan solidariteit. Ze denken alleen maar aan hoe ze zelf meer geld in hun zakken kunnen krijgen. Dat is afschuwelijk. Gelukkig zijn de meeste mensen in de voetbalwereld niet zo, zoals grote Duitse en Franse voetbalclubs. De UEFA laat 90 procent van alle inkomsten terugvloeien in het voetbal. Omdat we van deze sport houden. We zullen dat altijd zo houden en zullen ons blijven verzetten tegen een gesloten competitie waarvoor clubs zich niet eerlijk kunnen kwalificeren.’

‘Ik ben als advocaat vroeger veel slechte mensen tegengekomen’, vervolgde de Sloveen. ‘Maar dit heb ik nog nooit meegemaakt. Ik sprak zaterdag nog met voorzitter Andrea Agnelli van Juventus. Hij verzekerde me dat de plannen over een nieuwe Super League alleen maar geruchten waren. Een dag later volgde er een persbericht. Sommige mensen denken kennelijk alleen maar aan zichzelf. Daar moet alles voor wijken.’