UEFA-voorzitter Ceferin verdedigt Ruslandsancties en begraaft Super League: ‘Weg voor minstens 20 jaar’

© /

UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin heeft woensdag tijdens een toespraak op het jaarlijkse UEFA-congres in Wenen de ‘ongeziene sancties’ verdedigd die de UEFA heeft ingesteld tegen Rusland. Daarnaast was hij ook erg duidelijk over een mogelijke Super League. ‘Het project is begraven voor minstens twintig jaar’, klonk het bij de Sloveense preses.

Volgens Ceferin betekenen de sancties een verlies voor het hele voetbal, maar had de UEFA geen andere keuze dan ‘uit zijn comfortzone te treden’ en actie te ondernemen. ‘Het voetbal is ongetwijfeld een van de grote verliezers, omdat we de dromen ontnemen van vele spelers, trainers en supporters die vaak niets met de oorlog te maken hebben. Maar de UEFA wil met de sancties zijn steentje bijdragen aan de maatschappij en aan de strijd voor vrede van de Europese leiders’, sprak Ceferin. ‘Het voetbal uitdragen in een sfeer van vrede is een van de hoofddoelstellingen van de UEFA’, vulde de 54-jarige Sloveen nog aan.

De voorzitter van de Europese voetbalbond is overtuigd dat de UEFA juist heeft gehandeld. ‘Onze acties kunnen gezien worden als een gevaarlijk precedent, maar in dit geval is het doel belangrijker dan wat ook. Dit doel is groter dan de carrières van enkele honderden voetballers en het traditionele idee dat de sport neutraal moet blijven. Dat idee is sinds de oorlog onhoudbaar geworden.’

Tenslotte liet Ceferin nog weten ‘dat hij hoopte dat het verstand snel zou zegevieren en dat de orde zo snel mogelijk hersteld wordt’. De UEFA-baas drukte ook nog een vredeswens uit dat niet enkel ‘onze Oekraïense, maar ook onze Russische broeders en zusters snel kunnen terugkeren.’

Sinds de oorlog in Oekraïne besloot de UEFA Russische en Wit-Russische voetbalteams te weren uit haar competities en schrapte het Sint-Petersburg als gaststad voor de finale van de Champions League. Rusland is wel nog lid van de UEFA en was via videoverbinding aanwezig op het congres in Wenen. Tijdens de vragenronde na zijn toespraak liet Ceferin nog verstaan dat hij een schorsing van de Russische voetbalfederatie in de toekomst ‘niet zou uitsluiten, maar dat het nu nog te vroeg was om hierover te praten’.

Super League begraven

‘Allereerst hou ik niet van de naam Super League, want het is allesbehalve een Super League’, verzuchtte de Sloveense voorzitter daarna over het initiatief van enkele topclubs.

‘Ik denk dat dit project nu voorgoed voorbij is, of toch minstens voor twintig jaar’, zei Ceferin woensdag over de Super League, die wel nog steeds gepromoot wordt door de voorzitters van Real Madrid, FC Barcelona en Juventus. De UEFA is momenteel verwikkeld in een juridische strijd met de drie clubs. Vorig jaar startte ze een tuchtprocedure tegen de drie ‘muiters’, die momenteel bevroren is omdat een Spaanse rechtbank de aanklacht ongeldig verklaarde. Daarnaast is er ook een procedure aan de gang bij het Eurpees Hof van Justitie. Ceferin weigerde op het congres in Wenen commentaar te geven over de juridische ontwikkelingen. ‘We moeten de rechtbanken respecteren en wachten op hun beslissing’, klonk de UEFA-voorzitter en advocaat diplomatisch.

De UEFA moet op haar beurt ook vragen beantwoorden. Zo vroeg het Spaanse gerecht aan het het Hof van Justitie een onderzoek in te stellen naar mogelijk misbruik door de UEFA van haar ‘dominante positie’. Het Hof moet zijn antwoord geven op het einde van het jaar.

Ceferin verzekerde echter dat de UEFA zich niet in een monopoliepositie bevond en geen inbreuk beging op het Europese mededingingsrecht. ‘Niemand is verplicht in onze competities te spelen en geen enkele federatie wordt gedwongen om zich bij de UEFA aan te sluiten’, klonk het. ‘Iedereen beschikt over het recht om een eigen federatie op te richten en om in hun eigen competitie te spelen. Dan kan je natuurlijk wel niet in de onze spelen’, sprak de UEFA-voorzitter nog.

Met zijn uitspraak reageerde Ceferin ook op het feit dat verschillende Super League-clubs vorig jaar verklaarden dat ze in de nationale kampioenschappen en de UEFA-competities wensten te blijven voetballen en tegelijkertijd hun eigen lucratieve competitie wilden oprichten. ‘De hele situatie is nu een beetje een puinhoop’, gaf Ceferin toe, die hoopte dat de situatie snel zou worden opgelost.

Partner Content