Uitgewezen Russische supporter zit gewoon in stadion EK-match Rusland – Wales

Alexander Shprygin © Belga Image

De voorzitter van de Russische supportersvereniging Aleksandr Shprygin, die Frankrijk moest verlaten na rellen in de marge van de EK-match Engeland – Rusland in Marseille vorige week, is opnieuw opgepakt in Frankrijk.

Hij werd gearresteerd in het stadion in Toulouse, waar Rusland tegen Wales speelde, en in voorlopige hechtenis geplaatst. Dat meldt het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Hij riskeert nu een gerechtelijke vervolging, maar het is ook mogelijk dat hij gewoon opnieuw het land wordt uitgezet, klinkt het in Parijs.

Uitgewezen

Shprygin had eerder op Twitter een foto van het stadion gepost met het bijschrift ‘Hallo Euro 2016’ en ‘Rusland vooruit’. Later schreef hij nog: ‘Om bij de match te kunnen zijn, moet ik voor een tijdje een toerist worden’.

De Rus had eerder aan persbureau AFP laten weten dat de Franse autoriteiten hem hadden gezegd dat hij ‘niet gedeporteerd was, maar enkel uitgewezen’. ‘Mijn Schengen-visum werd niet geannuleerd en ik heb alle stempels, dus ik kan legaal in de Europese Unie verblijven’, zei hij.

Opgepakt

Shprygin staat bekend voor zijn rechts-radicale ideeën en zijn supportersclub wordt gesteund door het Kremlin. Hij was na het hooligangeweld samen met enkele andere Russen opgepakt in de buurt van Cannes. Drie van hen werden in kort geding veroordeeld, twintig anderen werden uitgewezen vanwege het verstoren van de openbare orde. Ze vlogen zaterdag vanuit Nice weer naar Rusland.

De Russische voetbalploeg kreeg door het supportersgeweld een voorwaardelijke diskwalificatie, wat inhoudt dat Rusland uit het EK gegooid zal worden als zijn supporters nog meer onrust veroorzaken in de stadions.

Rusland had na de arrestaties zijn Franse ambassadeur op het matje geroepen. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier