Uitsluiting uit Champions League? Yves Leterme beslist over lot Manchester City

Na een onderzoek van de Europese Voetbalconfederatie UEFA naar mogelijke overtredingen op de Financial Fair Play-regels bij Manchester City, zou de UEFA op basis van zijn bevindingen de uitsluiting van City uit de Champions League vragen.

Dat vernam de Amerikaanse toonaangevende krant The New York Times maandag van bronnen dicht bij het dossier. De beslissing van de UEFA zou deze week bekendgemaakt worden.

De krant benadrukt dat het om een uitsluiting voor één seizoen zou gaan, maar dat het niet duidelijk is of die uitsluiting reeds volgend seizoen ingaat. Voorzitter van de ­onderzoekskamer bij de Europese voetbalbond is oud-premier Yves Leterme. Sinds maart voert die financiële controlecommissie van de UEFA al een onderzoek naar de club, na publicaties in de media op basis van Football Leaks.

Onder meer zou de Engelse kampioen in 2013 met de cijfers van sponsorcontracten gesjoemeld hebben om een verlies van 11,5 miljoen euro in te dekken. Een jaar later zou de club de manager van een minderjarige speler (de toen 14-jarige Jadon Sancho, die inmiddels naar Borussia Dortmund verkaste) 235.000 euro betaald hebben. Dankzij Football Leaks kwam ook aan het licht dat Abu Dhabi – de club is sinds 2008 in handen van de familie van de emir – in zeven jaar tijd via overgewaardeerde sponsorcontracten een fortuin in City zou gepompt hebben.

In 2014 veroordeelde de UEFA Manchester City al eens voor inbreuken op de Financial Fair Play. Het kostte de club van Vincent Kompany en Kevin De Bruyne toen 57 miljoen euro, waarvan 37 miljoen voorwaardelijk. Bovendien moest de club in de Champions League 2014-15 met een beperkte selectie aantreden.

Ook de Premier League onderzoekt momenteel mogelijke overtredingen van de club. Manchester City vierde zondag de zesde landstitel, de tweede op rij en de vierde sinds de overname van de club. De grote droom van de eigenaars uit het Midden-Oosten is echter een eindzege in de Champions League, wat tot nu toe nog niet gelukt is.