Unai Emery kan Europa League-record pakken

Unai Emery won de Europa League al drie keer. Alleen Giovanni Trapattoni deed even goed. © AFP
Steve Van Herpe
Steve Van Herpe Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Geen enkele trainer in de geschiedenis van de UEFA Cup/Europa League won de trofee vier keer.

Arsenal-Chelsea wordt de finale van de Europa League op woensdag 29 mei in Bakoe (Azerbeidzjan). Voor Maurizio Sarri is de finaleplaats een primeur, maar zijn tegenhanger bij Arsenal, Unai Emery, heeft al heel wat ervaring.

De Baskische coach kun je immers niet anders omschrijven dan een ‘specialist Europa League’. Met FC Sevilla won hij de trofee drie keer op rij en eerder haalde hij met Valencia ook al eens de kwartfinales (2009/10) en de halve finales (2011/12), die telkens verloren gingen tegen de latere winnaar Atlético Madrid.

Ambitie

Met drie zeges is hij mederecordhouder, samen met Giovanni Trapattoni. De nu 80-jarige Italiaan, die onlangs nog zijn intrede maakte op Instagram, won de Europese beker met twee verschillende ploegen: Juventus (1977 en 1993) en Inter (1991).

Voor Emery, nog altijd maar 47, is de Europa League ‘een aantrekkelijke trofee’. Hij is erg ambitieus om de trofee te winnen, want, zo zegt hij, ‘Arsenal heeft slechts twee Europese bekers op zijn palmares staan en die bestaan nu niet meer.’ De Spanjaard verwijst daarmee naar de winst in de Jaarbeursstedenbeker van 1970 en Europacup II in 1994.

Champions League

Wil Arsenal volgend seizoen aantreden in de Champions League, dan is het verplicht om de Europa League te winnen. In de Premier League staat het momenteel vijfde en is de vierde plaats zo goed als onbereikbaar. Chelsea, derde in de stand op één speeldag van het einde, is al zeker van een CL-ticket.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier