Uruguay – Engeland: de wapens opgeblonken

Luis Suares © AFP
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Na vanavond, in wat een alles of niets wedstrijd belooft te worden, nemen we misschien al afscheid van één van de twee outsiders voor de wereldtitel.

“Elke ploeg die zijn eerste wedstrijd verloor komt nu al in een knock-outfase, zelfs al zijn we nog in de groepsfase”, aldus Roy Hodgson, bondscoach van Engeland, dat in zijn openingswedstrijd met 2-1 verloor van Italië. “We hebben vastgesteld dat zelfs een topteam als Italië in moeilijkheden komt door onze aanvallende manier van spelen, we gaan onze wapens dus niet neerleggen.”

De Britse pers gaat ervan uit dat dezelfde elf als tegen de Azzurri aan de aftrap komen: met Wayne Rooney als spelmaker en het jonge geweld van Sturridge, Welbeck en Sterling als offensieve driehoek rond hem. Met bovendien de buiten Engeland minder bekende namen Adam Lallana (Southampton) en Ross Barkley (Everton) als geheime wapens op de bank.

Voor Uruguay geldt hetzelfde als voor Engeland, ook zij kwamen (verrassend) als verliezer uit hun openingswedstrijd tegen Costa Rica (1-3) en moeten nu al hun laatste troefkaarten uitspelen. Een outsider voor de wereldtitel, zo werd vooraf ingeschat, maar verlies tegen Engeland betekent al meteen uitschakeling na twee wedstrijden. Bovendien mist het met de geschorste Maxi Pereira , een offensieve rechtsback, en de geblesseerde Diego Lugano, aanvoerder en ervaren rot in de verdediging, twee pionnen die steevast voorop gaan in de strijd.

De Uruguayanen kunnen zich dan wel weer optrekken aan het feit dat hun sterspeler en topschutter Luis Suárez opnieuw fit bevonden is voor de dienst. De topscorer (elf goals) van de WK-kwalificaties in Zuid-Amerika bleef in de wedstrijd tegen Costa Rica negentig minuten op de bank. Normaliter vormt hij voorin een koningskoppel met Edinson Cavani, die andere vedette van het land dat amper 3,3 miljoen inwoners telt en daarmee de WK-deelnemer is met het minste aantal inwoners. De aanwezigheid van Suárez zal sowieso een mentale boost geven aan zijn team, alleen rest de vraag of de spits na een maand inactiviteit zomaar het tempo van een do or die-wedstrijd op het WK kan oppikken.

Opvallend ook: wellicht komen er vanavond maar liefst zes spelers van Liverpool aan de aftrap. Luis Suárez bij Uruguay, Glen Johnson, Jordan Henderson, Daniel Sturridge, Raheem Sterling en Steven Gerrard aan Engelse zijde. De match in de match is uiteraard Suárez – Sturridge, spitsbroeders bij Liverpool, maar straks geeft de ene mogelijk het genadeschot aan de andere.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier