Uruguay is eerste groepswinnaar op WK

Uruguay heeft maandag in Samara met een 3-0-zege (rust: 2-0) tegen gastland Rusland de eerste plaats in groep A gegrepen. Met het maximum van 9 punten gaat het Zuid-Amerikaanse land Rusland voor.

Rusland had zijn eerste twee wedstrijden bijzonder vlot gewonnen (5-0 tegen Saoedi-Arabië, 3-1 tegen Egypte), maar kreeg met Uryguay een tegenstander van een ander formaat voorgeschoteld. De Russische bondscoach Stanislav Chersesov had zondag nog verklaard niets aan zijn elftal te zullen wijzigen, maar bracht uiteindelijk toch drie nieuwe namen (Smolnikov, Kudriashov en Miranchuk) in. Zijn Uruguayaanse collega Oscar Tabarez vierde vier wijzigingen door en wijzigde zijn systeem zo in een offensieve 3-5-2.

Sterspeler Luis Suarez opende de score in de 10e minuut. Na een fout van Iury Gazinksy, tien dagen terug de eerste doelpuntenmaker op dit WK, scoorde de aanvaller van Barcelona uit een vrije trap. In de 23e minuut verloor een andere Rus wat van de heldenstatus die hij tijdens de eerste twee matchen vergaarde. Denis Cheryshev devieerde een schot van Diego Laxalt en zag de bal in eigen doel verdwijnen. Na 36 minuten moest Rusland met tien door. De Senegalese scheidsrechter Malang Diedhiou stuurde Igor Smolnikov met een tweede geel naar de kant. Meteen mocht ook Cheryshev gaan rusten. Hij werd gewisseld voor Mario Fernandes, een extra verdediger.

Met alleen Artem Dzyuba in de spits, konden de Russen nog weinig gevaar creëren. Onder de loden zon in Samara lieten ook de Uruguayanen het tempo in de tweede helft zakken. Pas in de blessuretijd benutte Edinson Cavani, die ook al op de vorige twee WK’s scoorde, één van de schaarse kansen. Fernando Muslera hield al voor de zesde interland zijn netten schoon. Uruguay moest zo nog geen enkel doelpunt incasseren op het WK 2018.

In de achtste finales nemen Uruguay en Rusland het op tegen de eerste twee van groep B. Daarin gaat het maandagavond tussen Spanje, Portugal en Iran om twee tickets.