Uruguay klopt op de valreep Egypte zonder Salah

Verdediger Gimenez (L) kopte de 0-1 binnen voor Uruguay © Belga Image

Uruguay heeft in het Centraal Stadion in Jekaterinenburg op de eerste speeldag in WK-groep A pas in de absolute slotfase afstand kunnen nemen van Egypte. José María Giménez bezorgde de Zuid-Amerikanen met een kopbaldoelpunt in de laatste minuut de 1-0 zege.

Start Mohamed Salah of start hij niet? De vraag die heel Egypte en bij uitbreiding de rest van de wereld in de ban hield, kreeg even voor de aftrap een antwoord: Salah, die na een schouderblessure eind mei volop aan zijn terugkeer timmerde, begon op de bank. Uiteindelijk kwam de spits niet in actie.

Na een gelijkopgaand begin kreeg Uruguay halfweg de eerste periode de eerste grote kans. Suarez mocht na een hoekschop van nabij aanleggen, maar kraakte zijn schot en trof het zijnet. De Zuid-Amerikanen toonden het meeste initiatief, al bleek het knap lastig om de Egyptische defensie uit verband te spelen.

Na de koffie kreeg Uruguay meteen een grote mogelijkheid, maar de Egyptische doelman El-Shenawy bracht redding met de knie. Aan de overkant stak Egypte een keer de neus aan het venster. Mahmoud ‘Trezeguet’ Hassan had een pegel in gedachte, zijn gekraakte schot hobbelde echter meters ver naast. Fathi deed even later beter, maar Muslera hield zijn netten schoon. Bij het ingaan van het slotkwartier was daar opnieuw Suarez. De Barcelona-aanvaller brak uit en wilde El-Shenawy dribbelen – zonder succes.

De tijd tikte genadeloos weg voor Uruguay. Cavani nam in het slot een bal op de slof, maar El-Shenawy ranselde het leer uit zijn doel. Diezelfde Cavani kwam er nadien nogmaals dichtbij. Zijn vrije trap spatte uiteen op de paal.

Uiteindelijk brak Giménez (90.) in de slotminuut dan toch de ban: de verdediger knikte een vrije trap van Sanchez tegen de touwen.

Groep A

In de andere wedstrijd in de poule rekende Rusland donderdag ruim af met Saoedi-Arabië (5-0). Rusland speelt op de tweede speeldag dinsdag in sint-Petersburg tegen Egypte. Uruguay en Saoedi-Arabië bekampen elkaar de dag nadien in Rostov.