Van de Beek moet afhaken bij Oranje, Spanje haalt twee nieuwe spelers bij reservenlijst

© GETTY

Donny van de Beek moet het EK voetbal vanwege een blessure aan zich voorbij laten gaan en zal niet vervangen worden in de selectie. Ondertussen maakte de Spaanse bondscoach Luis Enrique bekend dat hij nog twee extra spelers oproept voor de reservenlijst.

Slecht nieuws voor Donny van de Beek en Oranje: de speler van Manchester United moet geblesseerd het EK aan zich voorbij laten gaan. Bondscoach Frank de Boer roept geen vervanger voor hem op. De EK-selectie van het Nederlands elftal bestaat daarom uit 25 spelers.

Van de Beek (24) speelde negentien interlands voor Oranje. Zijn laatste optreden was in maart in de met 7-0 gewonnen WK-kwalificatiewedstrijd tegen Gibraltar. Oranje opent het EK zondag in Amsterdam tegen Oekraïne. Eerder viel doelman Jasper Cillessen al af als gevolg van een positieve coronatest. De Boer haalde AZ-keeper Marco Bizot als vervanger bij de groep.

Nederland begint zondag om 21 uur in eigen huis aan het EK tegen Oekraïne.

Extra Spaanse reserven

Bij Spanje wordt er dan weer wel werk gemaakt van een uitgebreide reservenlijst na de coronabesmetting van aanvoerder Sergio Busquets. De Spaanse bondscoach Luis Enrique heeft ook veteraan Raul Albiol (Villarreal) en doelman Kepa Arrizabalaga (Chelsea) als reserven bij de selectie gehaald. Maandag raakte bekend dat Enrique al aanvaller Rodrigo Moreno (Leeds United) en middenvelders Pablo Fornals (West Ham United), Carlos Soler (Valencia) en Brais Méndez (Celta de Vigo) opriep als reserven. De Spaanse T1 wil zo anticiperen op de eventuele gevolgen van de coronabesmetting van zijn kapitein Sergio Busquets.

De 35-jarige Albiol won het voorbije seizoen de Europa League met Villarreal. De verdediger telt 56 caps met La Roja, maar maakte sinds eind 2019 geen deel meer uit van de selectie. Net als de 26-jarige Kepa, dit seizoen geen vaste keuze bij Chelsea, sluit hij woensdag aan bij de selectie. De andere reserven arriveren normaal dinsdag bij de selectie in Las Rozas, nabij Madrid. Ze zullen daar in een parallelbubbel verblijven en ieder contact met de al aanwezige voetballers vermijden. Dat blijft zo totdat zeker is dat naast Busquets niemand anders het virus heeft opgelopen.

Spanje begint zijn EK op 14 juni met een wedstrijd tegen Zweden in Sevilla.