Van Gaal bevestigt pensioen: ‘We profiteren vandaag nog altijd van zijn ideeën’

Louis van Gaal © Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager online redacties

Louis van Gaal (67) nam geen functie meer op in het betaald voetbal na zijn ontslag bij Manchester United in 2016 en de reden daarvoor is dat hij met pensioen is. Dat heeft de flamboyante Nederlander bevestigd op de Nederlandse televisie. Met een quote zoals we van hem gewoon zijn: ‘Mijn vrouw heeft ook recht op een leven met Louis Van Gaal.’

Het was een beetje een vreemde aankondiging. Toen presentator Humberto Tan in het Nederlandse praatprogramma VTBL aan Louis Van Gaal vroeg of hij nu met pensioen was, antwoordde die: ‘Dat wist je toch al?’

Van Gaal bevestigde dat hij geen club of land meer gaat trainen, en ook niet de ambitie heeft om analist of technisch directeur te worden.

‘De reden is: mijn vrouw heeft in 1997 haar werk opgegeven voor mij, is mij gevolgd naar het buitenland. En ik heb gezegd: op 55 jaar stop ik. Dat is 65 jaar geworden (Van Gaal is intussen 67, nvdr.). Ik kan toch niet maar blijven doorgaan? Zij heeft ook recht op een leven met Louis van Gaal en niet alleen de spelers. En ik kan je zeggen dat Truus erg gelukkig is.’

Bijna Belgisch bondscoach?

De aankondiging van King Louis komt inderdaad niet helemaal als een verrassing, hij had de voorbije twee jaar al laten uitschijnen dat hij ‘van plan was’ om ermee te kappen.

In de Volkskrant vertelde hij vorig jaar nog dat er sinds zijn ontslag bij ManU tal van aanvragen binnenliepen en dat hij de job van Belgisch bondscoach liet schieten. ‘Het eerste jaar kon ik nergens op ingaan, vanwege de voorwaarden die Manchester stelde aan mijn afkoopsom. Daarom heb ik bijvoorbeeld België laten lopen. Terwijl ik dat een geweldige uitdaging vond.’

Rijkgevulde carrière

Van Gaal, ex-speler van Antwerp, heeft er een carrière van dertig jaar als trainer opzitten. Hij coachte onder andere Ajax, FC Barcelona, Bayern München, Manchester United en het Nederlands elftal.

Met de Amsterdammers boekte hij zijn meest memorabele prestatie: Champions League-winst in 1995, bovenop drie landstitels. Ook met Barça veroverde hij twee Spaanse landstitels, met Bayern de dubbel in Duitsland. De FA Cup met Manchester United was zijn laatste prijs. Met Oranje pakte hij op het WK 2014 in Brazilië brons.

‘Een van de beste trainers ter wereld’

Van Gaal zal altijd herinnerd worden als een onverbeterlijke betweter, een trainer die – soms té – sterk overtuigd bleek van zijn eigen gelijk én dat kon overbrengen op een team, zegt Frédéric Vanheule, die voor Sport/Voetbalmagazine inzoomt op het Nederlandse voetbal.

‘Vooral jonge spelers kon hij boetseren en polijsten, om ze later te laten doorgroeien naar de wereldtop. Bij Ajax lukte hem dat aanvankelijk met onder andere de broers De Boer, Seedorf, Kluivert en Davids. Altijd liet hij ploegen aanvallend voor de dag komen, want spektakel stond voorop. Vedetten werden niet geduld, iedereen moest in de pas lopen en voldoen aan de hoge disciplinaire eisen.

‘Bayern Münchenvoorzitter Uli Hoeness spaarde na het afscheidsnieuws zijn lof niet aan het adres van Van Gaal: “Eén van de beste trainers ter wereld. Vandaag profiteren we nog altijd van zijn ideeën.” Voor en na Van Gaal was het Jupp Heynckes die voor sportief succes zorgde in Beieren.

‘Veelzeggend is het dat vanuit Manchester, waar hij United tussen 2014 en 2016 aan de FA Cup en een pak onbekende talenten lanceerde, via de sociale media sterspelers als Marcus Rashford, Anthony Martial en Timothy Fosu-Mensah hun dankbaarheid en respect betuigden tegenover hun mentor.’ (zie onderaan artikel)

Show

Van Gaal zal daarnaast ook voor altijd herinnerd worden vanwege zijn soms furieuze, soms hilarische interviews en zijn gebrekkig Engels. Bekijk enkele gedenkwaardige momenten van de ‘Grote van Gaal-show’.

Lees meer over het Belgische verleden van Van Gaal: ‘Louis, je kunt alles met de bal. Alleen: je hebt hem nooit’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier