Van Nieuwenhuyze hard voor Hugo Broos

© Belga

De ex-aanvoerder van Zulte Waregem blikt terug op het afgelopen seizoen en spaart daarbij Hugo Broos niet.

Ludwin Van Nieuwenhuyze speelde zeven seizoenen voor SV Zulte Waregem, maar gaat volgend seizoen voor derdeklasser SV Oudenaarde voetballen. De ex-aanvoerder blikt terug op het afgelopen seizoen en spaart daarbij Hugo Broos niet.

“In het begin wilde iedereen zich bewijzen tegenover Broos (die in zijn eerste negen wedstrijden 16 op 27 haalde, nvdr.), maar nog voor de winterstop was de discipline weer verdwenen”, zegt Van Nieuwenhuyze deze week in Sport/Voetbalmagazine.

“Broos teerde een tijd op zijn reputatie, maar daarna gingen de slechte karakters tegen hem in omdat hij naliet hen hard aan te pakken.”

De oorzaak van de slechte campagne van Zulte Waregem wijt Van Nieuwenhuyze aan de lakse houding van Broos. “Hij toonde niet de gedrevenheid van een Francky Dury en gaf zelfs een uitgebluste indruk in die eerste maanden. Die gelatenheid zette zich over op de groep. We misten een gepassioneerde coach – zoals Dury, Bob Peeters of Peter Maes – die zijn spelers voortdurend aanvuurt. Pas in play-off 2 werd Broos plots veel strenger.”

Als voorbeeld van dat gebrek aan discipline haalt Van Nieuwenhuyze topschutter Habib Habibou aan. “Bepaalde spelers mochten meer omdat ze te belangrijk waren. Habib besefte dat heel goed. Het aantal keren dat hij te laat kwam, is niet te tellen. De laatste weken daagde hij zelfs bijna niet meer op voor de trainingen: last van pubalgie. Maar in het weekend stond hij gewoon weer op het veld.”

Hugo Broos zelf tilt niet te zwaar aan de woorden van zijn afscheidnemende kapitein. “Ach, zo ken ik Ludwin, allicht is hij gewoon gefrustreerd omdat hij niet veel gespeeld heeft”, reageert de ervaren trainer laconiek. “Ik vind het goedkoop om nu zo uit te halen. Als hij vond dat bepaalde dingen verkeerd liepen, waarom heeft hij me daar nooit over aangesproken? Aanvoerder zijn is meer dan alleen een band om je arm dragen.” (JC)

Lees het volledige interview met Van Nieuwenhuyze in Sport/Voetbalmagazine.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier