Van Puyvelde: ‘De UEFA wil betere doorstroming van jeugd’

© BELGA
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Komend seizoen zullen beloftenteams ook Champions League spelen. Chris Van Puyvelde (Pro League) geeft uitleg.

De CL voor beloften is een primeur, zegt Chris Van Puyvelde, die sinds kort bij de Pro League aan de slag is. “De UEFA mikt via deze competitie op een betere doorstroming van de jeugd bij de topclubs.”

Concreet houdt dat in dat de U19 van alle ploegen die doordringen tot de groepsfase van de CL in dezelfde groep worden ondergebracht als de A-ploeg.

Omdat ze bij Anderlecht hun thuiswedstrijden willen organiseren in het Constant Vanden Stockstadion worden de beloftenwedstrijden de dag ná de A-ploeg gehouden. Jean Kindermans, jeugdcoördinator van Anderlecht: “De dag voordien mag niet, omdat dan je stadion vrij moet zijn.”

Samenwerken met de Premier League

Er staan in de toekomst zo mogelijk nóg internationale contacten op de kalender voor de beloftenteams van de eersteklassers, die volgend seizoen hun competitiewedstrijden zo veel mogelijk op maandagavond afwerken.

Van Puyvelde voerde onlangs gesprekken met mensen van de Engelse Premier League. Die is geïnteresseerd in het Belgische opleidingsmodel, maar ook in wedstrijden van Engelse jeugdteams tegen de Belgische beloftenploegen.

Van Puyvelde: “Ik ga nu contact opnemen met de Belgische clubs, om na te gaan of daar interesse voor is. Uiteraard hangt daar ook een prijskaartje aan vast. Een wedstrijd gaan spelen bij Leeds United kost meer dan een verplaatsing naar Charleroi.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier