Vandelannoite: ‘Ben nu betere voetballer dan destijds bij Club’

© BELGA
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Jason Vandelannoite, ex-toptalent van Club Brugge, speelt ondertussen drie jaar in de BOV Premier League van Malta. “Maar”, vertelt hij aan Sport/Voetbalmagazine, “ik ben nog altijd maar 26. Mijn beste jaren moeten nog komen.”

In de tweede voorronde van de Europa League werd Jason Vandelannoite met Valetta FC uitgeschakeld door FK Minsk. Thuis werd het 1-1, in Wit-Rusland 2-0.

De Belgische rechtsback van de Maltese topclub speelt intussen al drie jaar in de BOV Premier League, na passages bij Qormi FC (2010) en Hibernians FC (2011) ook al. Het is niet het carrièreverloop dat hij in gedachten had toen hij in 2005 op jonge leeftijd met Club Brugge onder meer basisspeler was in de Champions Leaguepoulewedstrijden tegen Bayern München en het prima deed tegen Roy Makaay (uit, 1-0-verlies) en Claudio Pizarro (thuis, 1-1).

Hij maakte namelijk ook de gloriejaren mee van de toen geregeld niet alleen door jonge Clubspelers gefrequenteerde maar intussen uitgebrande loungebar en dansgelegenheid Moorea in Wielsbeke. De sterke beer met Congolese roots uit Ardooie raakte de weg kwijt nog voor hij helemaal was doorgebroken, moest vertrekken bij Club en verzeilde via het Turkse Bursaspor en Tubeke in de anonimiteit van de Maltese competitie.

Ervaring

“Ik maakte fouten, ik viel wel eens in herhaling en dan krijg je een kwalijke reputatie, dat ben ik mij hier beginnen realiseren”, zegt hij nu. “Maar sinds een paar jaar voel ik mij weer goed en ik ben nog altijd maar 26. Mijn beste jaren moeten nog komen. Ik ben topfit, ik ben polyvalent, ik kan als verdedigende middenvelder spelen en ook rechts en centraal achterin en ik voel mij met meer ervaring na alles wat er al is gebeurd eigenlijk een veel betere voetballer dan in mijn tijd in de eerste ploeg van Club Brugge.”

David Beckham en Brad Pitt

Leven en voetballen op het vakantie-eilandje Malta is allesbehalve een straf, maar hij is toch stilaan toe aan een nieuwe uitdaging, denkt hij. “Ik voetbal hier wel graag, de club is professioneel, er wordt twee keer per dag getraind, ik behoor bij de betere spelers in de competitie en ik kan hier bij wijze van spreken meteen voor vijf of tien jaar bijtekenen.”

“Ik woon in het Knokke of het Sint-Martens-Latem van Malta, in een wijk aan het water waar onder meer ook David Beckham, Alex Ferguson, Brad Pitt en Tom Hanks een appartement hebben. Dus het is hier zeker niet slecht. Maar anderzijds kriebelt de ambitieuze voetballer in mij. Ik kan hier later nog altijd terugkeren, maar misschien is het nu tijd om een nieuw doel te stellen en te vertrekken.”

“België sluit ik zeker niet uit. Mijn twee zoontjes wonen er, dus familiaal zou dat het beste zijn, maar in een voetbalcarrière moet je nemen wat er komt. Ik kan hier tot 1 september gratis weg, maar aan de andere kant van de planeet ga ik niet voetballen. Dan blijf ik liever nog wat in Malta.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier