Vandenbergh: Vandereycken beste trainer die ik ooit had

© Belga

In een interview met onze collega’s van Sport/Footmagazine spreekt Kevin Vandenbergh vol lof over zijn ex-trainer en ex-bondscoach René Vandereycken.

In een interview met onze collega’s van Sport/Footmagazine spreekt Kevin Vandenbergh vol lof over zijn ex-trainer en ex-bondscoach René Vandereycken.

S/FM: Je hebt nog contact met Vandereycken. Hoe gaat het met hem?

Vandenbergh: Niet slecht. Hij weet wat hij wil, en hij heeft genoeg ervaring om zich niet te storten op het eerste het beste avontuur dat hem wordt voorgesteld. Het is een zeer intelligente coach, en in mijn ogen de beste trainer waarmee ik ooit mee samenwerkte.

Ik zou Albert Cartier bijna op dezelfde hoogte plaatsen. Hij is naar mijn mening het Franse equivalent van Vandereycken. Hij hecht hetzelfde belang aan discipline, en ook in hun aanpak van de job en hun respect naar andere leden van de club zijn ze vergelijkbaar.

Vandereycken beschermt zijn spelers, en die appreciëren dat…

Absoluut. Natuurlijk laat hij niet na om binnen de vier muren van de kleedkamer ons zijn gedacht te zeggen. Dat is ook volstrekt logisch, maar het moet interne keuken blijven.

Ten opzichte van de buitenwereld lijkt Cartier opener dan Vandereycken…

René heeft zich afgesloten toen hij een spervuur van kritiek over zich heen kreeg. Hij werd bondscoach in een zeer moeilijke periode. Ik weet dat veel journalisten hem niet appreciëren. Zij waren bijvoorbeeld boos dat Vandereycken bij RC Genk spelers verbood om in de twee dagen voor een wedstrijd interviews te geven.

Ik stel vast dat Frankie Vercauteren hetzelfde doet, maar omdat René de maatregel als eerste invoerde, werd hij slecht onthaald. Er is een verkeerd beeld van hem onstaan.

Hij krijgt ook kritiek voor zijn nervositeit. Is zijn tactiek niet te defensief?

Defensief? Nog een misvatting! Met uitzondering van een of twee wedstrijden speelden we bij Genk altijd aanvallend. Orlando Engelaar, Nenad Stojanovic en ik waren offensief ingestelde spelers. Koen Daerden werd beschouwd als verdedigende middenvelder, maar zijn aanvallende impulsen zijn gekend. En op de flanken hadden we Thomas Chatelle en Mirsad Beslija, ook niet bepaald defensief ingestelde spelers.

Overal waar Vandereycken werkte, heeft hij van iedereen het respect gewonnen. Vraag dat maar in Molenbeek. Niemand is de prachtige campagne van RWDM in de UEFA Cup vergeten. Geloof mij, hij is een geweldige coach.

(DDE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier