Vanhaezebrouck: “Met kleinste budget kan je niet elk jaar stunten”

Hein Vanhaezebrouck © Belga

Hein Vanhaezebrouck begint aan zijn vierde seizoen als hoofdtrainer van KV Kortrijk. Na de eindronde (2007) en de titel (2008) in tweede en het behoud in eerste (2009) vertrok hij naar Genk, maar daar werd hij eind november ontslagen. Sindsdien was hij alleen nog werkzaam als Primeanalist.

De opvolging van Georges Leekens werd een ‘krantensoap’ waarvan we onthouden dat je niet de eerste keuze was en uiteindelijk ook niet de keuze van het voltallige bestuur. Is dat een gezonde basis om te werken?

“Mijn naam werd in de kranten gelinkt aan zowat iedereen die een trainer zocht, maar dat was gissen en missen aan honderd per uur. Ik kan alleen zeggen dat ik van Kortrijk veel respect voelde. Het is wederzijds. Deze club wordt goed bestuurd.”

“Sinds de vereffening in 2001 is er met heel bescheiden middelen elk seizoen een stap vooruit gezet en sinds ik hier ben weggeweest, is mijn respect daarvoor alleen nog maar gegroeid. Ik tekende voor drie jaar en het is mijn bedoeling om hier ook zolang te blijven en mee te werken aan de verdere professionalisering.”

Vorig jaar vertrok je wél voortijdig.

“Dat was de reactie van een ambitieuze trainer. Het is niet mijn stijl om contracten te verbreken, maar na contacten met Gent kwam Genk en toen dacht ik: die kans mag ik niet laten liggen. Achteraf bekeken, was het misschien niet de slimste keuze om op dat moment naar die club te gaan.”

Ondertussen presteerde KVK met een vijfde plaats beter dan ooit.

“Chapeau daarvoor, maar dit is een nieuw seizoen met een hervormde ploeg en de eersteklasser met het kleinste budget kan niet elk jaar stunten.”

“Met Capon, Vandenbroeck, Ciman en Hempte zijn we de hele verdediging kwijt en voor een club als deze is het dan soms geduldig wachten op opportuniteiten. De ambitie moet de ruime middenmoot zijn en dan bepalen details of je drie plaatsen hoger of lager eindigt.”

Zal je weer in 3-4-3 voetballen?

“Ik ben geen trainer die een groep een spelsysteem opdringt, ik baseer mijn keuze op de kwaliteiten van de spelers. Mijn eerste jaar hier ben ik gestart in 4-3-3 en geëindigd in 3-5-2. In het tweede schakelde ik in november van 4-3-3 over naar 3-4-3 en dat was vernieuwend en succesvol.”

“Je weet dat er klaar zitten om het af te schieten eens het wat moeilijker wordt, maar zo simplistisch zoals het dan voorgesteld wordt, zit het natuurlijk niet in elkaar.”

(Christian Vandenabeele)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier