Veel vreemd volk op het WK

De Braziliaanse Spanjaard Thiago Alcántara werd geboren in Italië, waar zijn vader Mazinho op dat moment voetbalde. © BELGAIMAGE

Bijna één WK-ganger op tien speelt voor een ander land dan zijn geboorteland.

Van de 736 spelers op het WK vertegenwoordigt negen procent (82 spelers in totaal) een andere natie dan zijn geboorteland. Marokko telde de meeste WK-gangers die niet geboren waren in eigen land. Liefst 62 % van de selectie had buitenlandse roots: acht werden geboren in Frankrijk, vijf in Nederland, twee in Spanje, één in Zwitserland en één ( Mehdi Carcela) in België. Frankrijk is met 50 WK-gangers die er geboren werden het best vertegenwoordigd op dit WK. Naast de 21 Fransen uit de eigen selectie die geboren zijn in eigen land ( Steve Mandanda komt uit Congo Brazzaville, Samuel Umiti uit Kameroen) zijn er nog eens 29 in Frankrijk geboren voetballers die uitkomen voor vijf andere landen. Naast het al eerder geciteerde Marokko kleuren vooral Tunesië (met negen ‘Fransen’) en Senegal (acht) Frans.

Naast Marokko, Tunesië en Senegal heeft Zwitserland het minst ‘eigen volk’ mee. Negen Zwitserse WK-gangers werden geboren in een ander land: drie in Kosovo, drie in Kameroen, één in Macedonië, één in Kaapverdië en één in Ivoorkust. De broer van Granit Xhaka, Taulant, koos niet voor Zwitserland, maar voor Albanië. Beide broers stonden op het EK 2016 in Frankrijk tegenover mekaar, zoals de Boatengs elkaar partij gaven op het WK 2010 tijdens Ghana-Duitsland.

Zelfs Spanje (met twee Brazilianen en één Italiaan) en Rusland (één genaturaliseerde Braziliaan) zijn niet etnisch homogeen. Uruguay heeft maar één in het buitenland geboren WK-ganger: doelman Fernando Muslera (opgegroeid in Argentinië), maar 18 van de 23 geselecteerden hadden met hun dubbel paspoort ook voor een ander land kunnen uitkomen. Saman Ghoddos speelde twee vriendschappelijke interlands met Zweden, maar voetbalde op dit WK met Iran. De Australiër Daniel Arzani leefde tot zijn zevende in Iran. Ook Gonzalo Higuaín had kunnen kiezen voor Frankrijk in plaats van voor Argentinië. Hij werd geboren in de Bretoense havenstad Brest, waar zijn vader Jorge, een verdediger, in Gonzalo’s geboortejaar profvoetballer was. België heeft, net als de Zwitsers, een multicultureel team, maar alle 23 op het WK aanwezige internationals zijn geboren in eigen land.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier