Verbauwhede: ‘In Afrika kom je als Europeaan jezelf tegen’

Glenn Verbauwhede in 2012 bij Westerlo aan de slag. Nadien verhuisde hij naar Zuid-Afrika. © BELGAIMAGE
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

In Sport/Voetbalmagazine spreekt Glenn Verbauwhede (ex-Club Brugge) openhartig over de ondertussen drie jaar die hij in Zuid-Afrika spendeerde. Met Maritzburg vond hij er eind vorige maand een nieuwe werkgever.

Glenn Verbauwhede (30): “Op 15 maart zal het drie jaar geleden zijn dat ik naar Zuid-Afrika ben vertrokken. De conclusie is: puur sportief bekeken, ben ik niet geslaagd in mijn opzet. Ik speelde er veel te weinig.”

“Het is begonnen met een blessure bij Mamelodi Sundowns FC, een afgescheurde pees, die mij door complicaties bijna een jaar kostte. Toen er daarna belangstelling was van FC Kopenhagen vroeg de voorzitter te veel geld voor mij en werd ik uitgeleend aan Free State Stars. Daar waren de accommodatie en de levensomstandigheden beneden alles. Daarom reed ik vanuit Johannesburg telkens met de wagen op en af. Dagelijks 600 kilometer. In de periode dat Tom Saintfiet er coach was, werd ik drie keer uitgeroepen tot man van de match. Onder meer tegen de Orlando Pirates, een wedstrijd die live op tv was.”

Afrikaanse rituelen

Maar de Belgische goalie kende er ook problemen. “Niet alle contractuele afspraken werden nagekomen. En toen er een speler verongelukte, werd iedereen op een dag samengeroepen, uitgekleed en ingesmeerd met bloed en ingewanden om de slechte geesten te verjagen. Aan dat ritueel weigerde ik mee te doen en dat werd mij kwalijk genomen.”

“Ik moet toegeven dat ik mij aanvankelijk moeilijk aan de Afrikaanse mentaliteit kon aanpassen. In België kun je bijvoorbeeld met ploegmaats hard discussiëren en het daarna weer goedmaken. Maar hier nemen ze dat persoonlijk en blijft het hangen. De kloof tussen arm en rijk is er ook ontzettend groot en dat wekt soms jaloezie op, merkte ik vooral in het conservatieve Free State. Eén ding is zeker: in Afrika kom je als Europeaan jezelf tegen.”

Maritzburg United

“Eind januari tekende ik voor vier maanden bij de Zuid-Afrikaanse eersteklasser Maritzburg United FC. Maar ik woon nog altijd in Johannesburg. In Morningside Sandton, een uitstekende buurt. Dat zeg ik erbij omdat er nog altijd mensen zijn die denken: in Afrika, daar lopen de leeuwen en de olifanten over straat. Maar hier is de levenskwaliteit heel groot. De zon schijnt 300 dagen op een jaar en de voeding is van een veel betere kwaliteit én twee en een halve keer goedkoper dan in België. Vrienden die op bezoek kwamen, keken zich de ogen uit. Zuid-Afrika is een geweldig land om in te leven”, is Verbauwhede toch ook positief voor zijn Afrikaanse avontuur.

“Iedereen in België kent nog altijd mijn waarde als doelman, denk ik. Maar ik besef dat het moeilijker is om er aan een club te geraken eens je met een etiket op je rug rondloopt.”

Privé(on)geluk

Op privégebied beleefde de doelman ook een zeer turbulente periode, met onder meer een scheiding tot gevolg en het gemis van zijn twee kinderen in België. Verbauwhede vond echter ook steun: “Toen we in 2014 kampioen speelden met Sundowns leerde ik iemand kennen bij wie ik mij gelukkig voelde. De persoonlijke problemen waarmee ik worstel in acht genomen, ervoer ik haar als een openbaring. Zij is nu mijn vrouw. Vier maanden geleden beviel ze van ons zoontje. Sue-Kelly is een internationaal georiënteerde vrouw, ze is specialiste in events en marketing, werkt voor Barclays en doet in voetbal alles van de Barclays Premier League. Ons doel is samen naar België te verhuizen, zodat ik daar weer bij mijn kinderen kan zijn en kan proberen om tegenover hen alles dubbel goed te maken. Dat is het plan dat we zo snel mogelijk willen kunnen uitvoeren.”

“Ik zie mijn kinderen graag, maar door wat ik meemaakte, kan ik dat nu niet tonen. Dat is keihard. Je moet weten dat ik zelf nog altijd contact met mijn biologische vader mijd omdat hij mij en mijn moeder liet zitten toen ik klein was. Wat denk je dat het feit dat ik er nu zelf niet kan zijn voor mijn kinderen bij mij teweegbrengt?”

Lees het volledige interview met Glenn Verbauwhede in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 17 februari.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier