Verenigde Staten verpesten Oranje-droom in WK-finale

Sterspeelster Megan Rapinoe steekt de Wereldbeker in de lucht © Getty

De Verenigde Staten hebben zich voor de tweede maal op rij tot wereldkampioen voetbal gekroond. De Amerikaanse vrouwen, de nummer 1 op de FIFA-ranking, klopten in Lyon Nederland met 2-0.

Bij de Amerikanen nam sterspeelster Megan Rapinoe opnieuw haar plaats in de basis in. Zij was niet fit voor de halve finale tegen Engeland (2-1) maar werd de voorbije dagen met succes klaargestoomd voor de finale. De VS begon als favoriet en drukte Nederland van de eerste minuut tegen het eigen doel, maar vond in de eerste periode geen gaatje. Oranje loerde op de counter, al lukte het niet om Amerika pijn te doen.

Op het uur vond de VS dan toch de opening, toen de VAR een penalty gaf nadat Stefanie van der Gragt met een hoog been Alex Morgan de doorgang versperde. Rapinoe faalde niet en trapte de 1-0 binnen. Met een fraaie knal verdubbelde Rose Lavelle nadien de score. Na deze treffer kon Nederland niet meer reageren. De VS kreeg kans op kans om de score verder uit te diepen, maar werkte nonchalant af.

De Verenigde Staten verdedigden in Frankrijk hun titel en pakken hun vierde wereldtitel, na winst in 1991 (in de eerste editie), 1999 en 2015. Voor Nederland was het de eerste WK-finale. In 2017 veroverde Oranje in eigen land zijn eerste Europese titel. Zweden pakte zaterdag het brons door in de kleine finale in Nice met 2-1 te winnen van Engeland.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier