Verleiden supporters van Oranje Louis van Gaal tot comeback als bondscoach?

Louis van Gaal © Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager online redacties

Na het ontslag van Danny Blind roept de officiële supportersclub op ‘King Louis’.

Binnen de trouwe supportersclub van het Nederlands elftal wordt Louis van Gaal gezien als de man die de nationale ploeg er weer bovenop kan helpen. Kort na de dramatische 2-0 nederlaag tegen Bulgarije, waardoor deelname aan het WK in Rusland erg ver weg is voor Oranje, zoemde de naam van Van Gaal al rond op de luchthaven van Sofia, nog voordat Blind zondag werd ontslagen.

‘Veel fans die ik heb gesproken, willen Van Gaal’, zegt bestuurslid Theo Pouw van de officiële Supportersclub Oranje. ‘Onder Louis zijn we derde geworden op het WK, hij is gewoon de beste coach die er rondloopt’.

Pensioen

De 65-jarige Van Gaal zei begin dit jaar dat hij naar alle waarschijnlijkheid niet meer terugkeert in de voetballerij. Eerder had ‘King Louis’ al aangekondigd dat hij, op aandringen van zijn vrouw, dit jaar met pensioen zou gaan. ‘Maar bondscoach zijn is geen dagtaak. Wij zouden het fantastisch vinden als hij het wil doen’, aldus Pouw.

Van Gaal coachte zijn land al twee keer, van 2000 tot 2002 en tussen 2012 en 2014. Hij leidde Oranje drie jaar geleden naar een onverhoopte derde plaats op het WK in Brazilië. Daarna ging de ex-speler van onder meer Antwerp aan de slag bij Manchester United. Hij werd er in de zomer van 2016, nadat hij ManU de FA Cup had bezorgd, vervangen door José Mourinho.

Interim

Na de nederlaag in Bulgarije staat Nederland met 7 punten uit vijf wedstrijden pas op de vierde plaats in de Europese kwalificatiegroep A, na Frankrijk (13), Zweden (10) en Bulgarije (9). Het laat alleen Wit-Rusland (2) en Luxemburg (1) achter zich.

Assistent Fred Grim zit dinsdag op de bank als interim-coach als Oranje in de Amsterdam ArenA tegen Italië oefent. De KNVB gaat de komende periode op zoek naar een nieuwe bondscoach.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier