Verlies Rode Duivels tegen Italië: een geluk bij een ongeluk

Belgium's Romelu Lukaku celebrates after scoring the 1-0 goal during a soccer game between Belgian national soccer team Red Devils and Ireland, in group E of the group stage of the UEFA Euro 2016 European Championships, Saturday 18 June 2016 in Bordeaux, France. BELGA PHOTO DIRK WAEM © BELGA

Kwalificeren de Rode Duivels zich tegen Zweden voor de achtste finales, dan ontlopen ze alle topfavorieten op de weg naar de finale van Euro 2016.

Hoe verder het EK evolueert, hoe gunstiger de nederlaag van Rode Duivels tegen Italië blijkt. Doordat Spanje gisterenavond de winst in groep D aan Kroatië moest laten, komt ook de regerende Europese kampioen in de knock-outfase van het toernooi in de onderste helft van de speeltabel terecht. Daar zitten ook al Frankrijk (als winnaar van groep A), Duitsland (als winnaar van groep C), Italië (als groepswinnaar van onze groep E) en Engeland (als runner-up van groep B, waar Wales met de groepswinst ging lopen). Dat betekent met andere woorden dat die landen mekaar treffen op de weg naar de finale. Zo botsen Spanje en Italië al in de achtste finales op elkaar en is het goed mogelijk dat Duitsland versus Spanje/Italië en Frankrijk versus Engeland twee kwartfinales zijn. Die vier landen werden voor de start van Euro 2016 beschouwd als de grootste favorieten voor de Europese titel.

‘Makkelijke’ helft

Een en ander is goed nieuws voor de Rode Duivels, op voorwaarde natuurlijk dat ze zich vanavond in Nice (21 uur) kwalificeren voor de achtste finales. Als Eden Hazard en co minstens gelijkspelen tegen Zweden, dan worden ze tweede in groep E.

In dat geval zou de blamerende nederlaag op de openinsspeeldag tegen Italië, dat al zeker is van groepswinst, plots een grote meevaller blijken. De Rode Duivels komen zo immers in de bovenste helft van de speeltabel terecht. In de kwartfinales treffen ze dan de winnaar van groep F, zijnde Portugal, Hongarije of IJsland. Andere landen die in de bovenste helft zitten – en dus tegenstanders van de Rode Duivels op de weg naar de finale kunnen worden – zijn voorlopig Polen, Kroatië, Zwitserland en Wales en wellicht Noord-Ierland of Slovakije. Alvast op papier geen echte kleppers dus. Frankrijk, Duitsland, Spanje, Engeland of Italië kunnen we dan ten vroegste in de finale tegenkomen.

In het geval dat de Zweden vanavond winnen, kunnen de Belgen dankzij een goed doelsaldo nog als een van de vier beste derdes worden opgevist. In welke helft van de tabel ze dan zouden terechtkomen, is nog niet te zeggen. (KVDA)

Speelschema van de knock-outfase van Euro 2016

Verlies Rode Duivels tegen Italië: een geluk bij een ongeluk
© Belga Image

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier