Verrassend sterk Costa Rica blikt Uruguay met 1-3 in

Marco Urena (Costa Rica) scoort de derde goal tegen Uruguay. © BELGAIMAGE

Costa Rica heeft in het Castelaostadion in Fortaleza de openingswedstrijd in groep D op het WK in Brazilië met 1-3 (1-0) gewonnen van tweevoudig wereldkampioen Uruguay.

Costa Rica heeft in het Castelaostadion in Fortaleza de openingswedstrijd in groep D op het WK in Brazilië met 1-3 (1-0) gewonnen van tweevoudig wereldkampioen Uruguay. De Uruguayanen stonden aan de rust 1-0 voor dankzij een strafschopdoelpunt van Edinson Cavani, maar een ontketend Costa Rica wist na de pauze nog drie keer te scoren.

Na een warrige openingsfase was het op het kwartier even opschrikken toen Atlético-verdediger Diego Godin de openingstreffer binnenduwde, maar zijn goal werd terecht afgekeurd wegens buitenspel. Het was echter het signaal voor ‘La Celeste’ om aan een gezapig tempo richting het vijandige doel te trekken.

Na 24 minuten ging ex-Bruggeling Junior Diaz te hard aan Diego Lugano hangen in de zestien: Cavani aarzelde niet van op de stip en zette de 1-0 op het bord. Het koningskoppel Cavani-Forlan kreeg voor de pauze nog enkele mogelijkheden om de score verder uit te diepen, maar ook aan de overzijde was het opletten geblazen met Joel Campbell die constant op de loer lag.

Bovendien ging de Uruguayaanse goalie Muslera zowat onder elke hoge bal door, waardoor het telkens bijzonder heet werd in de zestien.

Uitstel van executie

De Costa Ricanen kwamen sterker uit de kleedkamers en Muslera moest al snel de meubelen redden op een kopbal van Bruggeling Oscar Duarte. Het bleek slechts uitstel van executie, want Costa Rica kreeg even later toch waar ze recht op hadden. Joel Campbell controleerde een afvallende bal in de zestien en trapte vervolgens de gelijkmaker staalhard in doel: 1-1.

De Costa Ricanen kwamen onder stoom en Bolanos schilderde een vrije trap op het hoofd van Duarte, die deze keer wel raak kopte (1-2). Uruguay drong aan en gooide met Hernandez, Lodeiro en Gonzalez drie nieuwe krachten in de strijd. Tabarez durfde het echter niet aan om de uit blessure teruggekeerde Luis Suarez voor de leeuwen te gooien.

De beste kansen bleven echter voor de Costa Ricanen en na een schitterende doorsteekpass van uitblinker Campbell legde invaller Urena zes minuten voor affluiten de 1-3 eindstand vast. In de toegevoegde tijd kookte het potje nog over bij de Uruguayaan Maxi Pereira, na een stevige trap op het been van Campbell werd hij met rood van het veld gestuurd. Meteen de eerste rode kaart op deze eindronde.

Later op de avond wordt de tweede wedstrijd van de eerste speeldag in groep D afgewerkt. Daarin nemen Engeland en Italië het tegen mekaar op. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier