‘Vetokele is regelmatiger geworden’

© IMAGEGLOBE

Hoe zou het nog zijn met Belgisch belofte-international Igor Vetokele? De ex-Cerclespits vindt stilaan zijn draai bij de Deense landskampioen FC Kopenhagen, zo beweert de lokale pers.

Igor Vetokele (21) werd in België bekend door zijn passage bij Cercle Brugge, na een jeugdopleiding bij KV Oostende en AA Gent. Onder Bob Peeters, die hem weghaalde bij de jeugd van AA Gent, speelde Vetokele in totaal 36 wedstrijden voor de vereniging. Vorig seizoen beleefde hij bij FC Kopenhagen niet zijn beste periode, ondanks een goal in zijn debuutwedstrijd. Een rist blessures maakte het voor de spits niet eenvoudig om zich door te zetten in de Deense Superliga. Vetokele speelde slechts vijftien matchen, waarin hij driemaal kon scoren.

Nieuwe concurrentie

Afgelopen zomer trok de Deense recordkampioen twee nieuwe spitsen aan: de Nigeriaan Fanendo Adi en de Duitser Marvin Pourié. Ondanks de extra concurrentie heeft Vetokele na twaalf speeldagen al tien basisplaatsen en drie goals op zijn naam staan.

Na het ontslag van Ariël Jacobs, die hem naar Kopenhagen haalde, krijgt hij dus het vertrouwen van de nieuwe coach Ståle Solbakken. “Die kent de club door en door aangezien hij tussen 2005 en 2011 ook al trainer was en de club daarna is blijven volgen”, zegt Thomas Pyndt, Deens journalist bij Tipsbladet. “Solbakken hanteert voorlopig min of meer dezelfde 4-4-2-tactiek als Jacobs, waardoor Vetokele ook vaak speelt. Toen hij hier aankwam, zag ik in hem een doorsneespits met snelheid en explosiviteit. Maar na een tijdje blijkt dat hij meer in zijn mars heeft. Hij is regelmatiger dan vorig seizoen.”

Targetman

In de CL-duels thuis tegen Juventus (1-1) en op Real Madrid (4-0) kwam de aanvaller wel niet van de invallersbank, op bezoek bij Galatasaray mocht Vetokele starten maar werd hij aan de rust gewisseld. Tegen Real speelde FC Kopenhagen zelfs zonder echte spits, met aanvallende middenvelder Nicolai Jørgensen als diepste man, tegen Juventus kreeg Adi de voorkeur op onze landgenoot. “Solbakken bepaalde op dit moment nog geen rangorde voor zijn vier spitsen”, zegt Pyndt. “De vorm van het moment geeft de doorslag.”

Volgens Pyndt speelt Solbakken wel liever met een echte targetman. “In tegenstelling tot Vetokele is Adi daar met zijn postuur en kracht de geknipte persoon voor.” (IVD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier