VIDEO: Ging Vlaars penalty tegen Argentinië toch binnen?

Rolt Ron Vlaars strafschop in extremis over de doellijn? © YouTube
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

Oranje-verdediger Ron Vlaar miste in de WK-halve finale tegen Argentinië pijnlijk de eerste strafschop. Of toch niet? Op een nieuwe amateurvideo is te zien hoe de bal net wel – of net niet – over de lijn rolt.

Vlaar speelde tegen de Argentijnen (0-0 na verlengingen) de wedstrijd van zijn leven. Vervolgens mocht hij de eerste strafschop nemen. Dat gebeurde nadat twee andere spelers voor de eer bedankt hadden, zei de Nederlandse bondscoach Louis van Gaal achteraf.

Pech voor Vlaar: na zijn wereldmatch stopte de Argentijnse doelman Sergio Romero de penalty. Op een amateurvideo vanuit de tribune die zopas opdook, is echter te zien dat de bal uiteindelijk misschien toch over de doellijn ging.

Romero rent na zijn redding juichend weg. Vlaar grijpt ontzet zijn hoofd. Vervolgens stuitert de bal terug richting doel, waar hij op een millimetertje na net wel of niet over de lijn gaat – op de amateurvideo is dat onmogelijk te zeggen.

Kijkt u zelf maar:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

De zaak wordt echter nog ingewikkelder wanneer je een tweede video bekijkt, uit een andere hoek. Daarop is te zien hoe de bal opstuitert en Vlaar hem probeert te ontwijken met zijn schouder. Raakt de bal Vlaars schouder, dan telt het niet meer of hij vervolgens de goal in rolt of niet. Raakt hij Vlaar niet, dan stipuleert het reglement dat de scheidrechter – de Turk Cuneyt Cakir – moet wachten tot de bal is uitgerold om het doelpunt al dan niet toe te kennen.

Ook deze video geeft echter geen uitsluitsel. Vlaar lijkt de bal met succes te ontwijken, maar dat is op basis van de beelden niet met honderd procent zekerheid te zeggen.

Vlaar lijkt nog even de kant van de scheidsrechter uit te kijken, maar die geeft geen krimp. Dat deed overigens evenmin de in Brazilië voor het eerst gebruikte nieuwe doellijntechnologie, die ondubbelzinnig moet aangeven of de bal over de lijn gaat.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Nederland verloor de strafschoppenreeks met 2-4 en zag op die manier de finale in rook opgaan. Of het anders verlopen zou zijn als Vlaar wel een doelpunt toegekend gekregen had, valt onmogelijk te zeggen.

De nieuwe beelden zijn in ieder geval voer voor controverse. Van Vlaar zelf, Cakir of de FIFA werden nog geen reacties opgetekend.