Vier Noord-Koreanen daagden niet op voor WK-duel

© EPA

De Wereldvoetbalbond FIFA ontkent dat vier Noord-Koreaanse voetballers op het WK in Zuid-Afrika gevlucht zouden zijn om politiek asiel aan te vragen.

Vrijdag raakte bekend dat Kim Myong-won, An Chol-hyok, Kim Kyong-il en Pak Sung-hyok dinsdag niet waren opgedaagd voor het eerste WK-duel van Noord-Korea tegen Brazilië.

Op het officiële wedstrijdblad waren de vier aangeduid als afwezig. Daardoor staken de speculaties over politiek asiel de kop op, maar de FIFA ontkent die geruchten.

“Alle 23 spelers zijn aanwezig in het spelershotel”, zei FIFA-woordvoerder Nicholas Maingot vrijdag. Waarom de vier spelers niet op het wedstrijdblad stonden, blijft onduidelijk.

De Noord-Koreanen, die hun openingsduel in groep G met 2-1 verloren van Brazilië, nemen het maandag in Kaapstad op tegen Portugal.

Streng

Voor het WK werd al gespeculeerd over mogelijke vluchtpogingen van Noord-Koreaanse voetballers. Het communistische land staat onder regime van dictator Kim Jong-il. Zijn onderdanen mogen niet zomaar het land uit.

Zo zijn de meeste in Zuid-Afrika aanwezige voetbalfans helemaal geen Noord-Koreanen, maar ingehuurde Chinezen. Ook dit wordt gedaan uit angst voor vluchtpogingen.

(DPA/Elsevier)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier