Vijf redenen waarom Cardiff City promoveert

© IMAGEGLOBE

Ploeg uit Wales komt volgend seizoen uit in de Engelse eerste klasse.

Dankzij een scoreloos gelijkspel bij Charlton Athletic verzekerde Cardiff City zich van een verblijf in de Premier League. Meer dan vijftig jaar na hun laatste optreden op het hoogste niveau mogen de Bluebirds zich dus terug opmaken voor eersteklassevoetbal. Wales krijgt er op die manier na Swansea City een tweede vertegenwoordiger bij. Oververdiend overigens, want de club ligt drie wedstrijden voor het einde zeven punten voor op eerste achtervolger Hull City. De kans dat de club zich binnenkort ook tot kampioen kroont, is bijgevolg groot.

Wat is de succesformule van Cardiff City? We zetten vijf oorzaken op een rijtje:

Strakke organisatie

Met zeventien clean sheets op 43 wedstrijden en slechts 41 doelpunten tegen mogen de verdedigers zich op de borst slaan. Enkel de nummer vier, Brighton, doet qua tegendoelpunten even goed. Goalie David Marschall is een belangrijke schakel en in het hart van de verdediging zet aanvoerder Mark Hudson met veel overtuiging de lijnen uit.

Het collectief

Ze bezitten niet over de beste spelers, maar hebben wel veruit de beste ploeg. Iedere speler voetbalt in functie van de ploeg. Zo slaagde niemand er in- bij gebrek aan een topspits – om meer dan tien doelpunten te maken. De goals werden mooi verdeeld over verschillende voeten.

Koelbloedige manager

De voorbije drie seizoenen slaagde Cardiff er net niet in om de play-offs te bereiken. Maar de afgelopen maanden kneedde manager Malky Mackay een groep die klaar was voor eremetaal. Mackay kon met een mooi budget aan de slag, maar kreeg ook af te rekenen met extra-sportieve beslommeringen. Zo veranderde de Maleisische clubeigenaar de tenuekleuren van blauw naar rood, een beslissing die op veel tegenkanting botste. Ook toen er geruchten de ronde gingen over een eventuele naamswijziging, bleef hij gefocust en hield hij zijn spelers scherp voor dat ene grote doel, de promotie.

Op kop van begin tot einde

Cardiff City nam in november de koppositie over en gaf die nooit meer af. De voorbije seizoenen had de club het nochtans moeilijk met de druk. Daar was de laatste maanden niets meer van te merken. Cardiff presteerde een heel jaar regelmatig, vooral in thuiswedstrijden. De club vertoonde nooit enige vorm van zwakte en liet nooit uitschijnen dat het kaartenhuisje wel eens ineen kon stuiken.

Maleisische Messias

Net als veel andere Engelse clubs kan ook Cardiff City rekenen op een geldschieter, in dit geval eentje uit Maleisië. Toen de club haar kleuren onder zijn toedoen had aangepast, kwam de Messias met geld over de brug. Meer dan 10 miljoen dollar werd vorige zomer uitgegeven aan nieuwe spelers. Zo belandde gewezen Welsh international Craig Bellamy (33, ex-Liverpool) transfervrij bij zijn ex-club terecht. Die investeringen wierpen uiteindelijk hun vruchten af en smoorden de kritiek volledig in de kiem. (NN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier