Villarreal, Auxerre en Blackburn degraderen

© IMAGEGLOBE

Treurnis bij een aantal Europese subtoppers.

De Europese voetballanden kennen stilaan hun kampioen. Maar terwijl de ene zijn titel viert, treurt de andere om degradatie. Ook dit seizoen namen enkele vaste waarden afscheid van het hoogste niveau. Een overzicht.

Villarreal

Op sensationele wijze degradeerde de club naar de Segunda División. Pas in de laatste seconden van de slotspeeldag viel het doek voor het team van coach Miguel Angel Lotina. In eigen huis werd immers met 0-1 verloren van Europa Leaguewinnaar Atlético Madrid. In de 88e minuut schoot niet toevallig Radamel Falcao zijn team naar de overwinning.

Tot overmaat van ramp won concurrent Rayo Vallecano eveneens in de slotseconden. Veteraan Raúl Tamudo maakte in de 91e minuut het enige doelpunt tegen Granada en loodste zijn ploeg vijftiende plek. Door die verschuiving werd Villarreal, dat ooit nog de halve finale van de Champions League bereikte, het kind van de rekening.

De degradatie heeft ook nadelige gevolgen voor de twee invallersploegen, die in de tweede en derde klasse actief zijn. Beide elftallen moeten noodgedwongen een reeks zakken.

Auxerre

Het team van Jean-Guy Walemme degradeert na 32 jaar uit de Ligue 1. Door de kansloze 3-0-nederlaag bij Ol. Marseille staat Auxerre een speeldag voor het einde op een troosteloze laatste plaats. De malaise is compleet. De club zit in de rode cijfers, het beleid van voorzitter Gérard Bourgoin faalde grandioos en de toekomst oogt onzeker. Twee seizoenen geleden floreerde de ploeg nog in de poulefase van de CL en versloeg het in het eigen stadion Real Madrid met 1-0.

Blackburn Rovers

Ook de Blackburn Rovers zijn al enige tijd zeker van een verwijzing naar de Engelse tweede klasse. De ploeg van manager Steve Kean werd tegen Wigan genekt door een laat kopbaldoelpunt van Antolin Alcáraz (ex-Club Brugge). Tijdens de wedstrijd uitten de fans van de kampioen van 1995 al hun ongenoegen over het beleid en lieten een kip de vrije loop op het veld. Een ludieke verwijzing naar Venky’s, de Indische eigenaar die de ploeg twee jaar geleden overkocht. Het bedrijf, dat gespecialiseerd is in de verwerking van kippenvlees, droomde ervan de ploeg naar de Engelse top te loodsen. (DG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier