Vincent Kompany: ‘We kunnen onszelf niets kwalijk nemen’

Marc Wilmots en Vincent Kompany © BELGA

Nu het WK er voor de Rode Duivels op zit mikken bondscoach Marc Wilmots en kapitein Vincent Kompany voluit op de (kwalificaties voor het) EK van 2016.

“We hebben van de eerste minuut van onze eerste wedstrijd op het toernooi tot de laatste seconde van onze kwartfinale alles gegeven en kunnen onszelf niets kwalijk nemen”. Dat is het oordeel van kapitein Vincent Kompany over de prestaties van de Rode Duivels op deze Wereldbeker.

“Tegen Argentinië hebben we verloren van een ploeg die op ervaring speelde. Zelf hebben we geen spijt en geen verwijten. Deze ploeg gaat sterker worden. Ikzelf heb er altijd van gedroomd om een WK te spelen en dit is dan ook een mijlpaal in mijn carrière. Voor mij was het in ieder geval een eer om kapitein van deze ploeg te zijn en mijn truitje nat te maken voor België”, meldde Kompany op de afsluitende persconferentie in Mogi. Op een eerste groot toernooi in twaalf jaar tijd schopten de Duivels het meteen tot bij de laatste acht.

“Ik onthoud dan ook niets dan positieve dingen van dit WK. We hebben de voorbije jaren een echte organisatie in het team gebracht en spelen als een collectief blok. Daarnaast hebben we geweldige supporters. Dat verhaal is allemaal begonnen tijdens onze EK-kwalificatiewedstrijd (van maart 2011, nvdr) in en tegen Oostenrijk, toen er zo’n 3.000 fans waren meegereisd. Volgens mij kan het Belgische publiek in de toekomst een nog belangrijkere rol gaan spelen en ons verder naar goede resultaten stuwen”, vond de skipper van de Duivels en Manchester City.

Ook bondscoach Marc Wilmots was van oordeel dat zijn spelersgroep en zijn staf alles gegeven hebben. “We hebben gedurende zeven weken lang met 55 mensen samengeleefd en iedereen heeft een bijdrage geleverd aan de nationale ploeg. Nooit was er een conflict, iedereen deed alles voor België. In tegenstelling tot het verleden zetten alle spelers hun ego opzij en spelen ze voor België.”

Mikken op halve finale in EK

Nu het WK er voor de Rode Duivels op zit mikken bondscoach Marc Wilmots en kapitein Vincent Kompany voluit op de (kwalificaties voor de) Europese Kampioenschappen van 2016 in Frankrijk. Volgens Kompany wil de spelersgroep dan hoge ogen gooien en op het allerhoogste mikken.

“We hebben een heel ambitieuze groep, die ook na de trainingen vaak over tactiek sprak. Ik zal eerlijk zijn en toegeven dat we hier in Brazilië toch over de finale spraken, we waren echt zeker dat we Argentinië zouden verslaan. Op het EK zal dat dus ook het geval zijn en zullen we erg hoog mikken. Dit WK is een enorm goede leerschool voor jonge spelers en op een volgend toernooi zullen ze ook wat rustiger zijn”, meldde de skipper.

“Deze ploeg zal sterker worden, ik denk dat we de wedstrijd van gisteren tegen Argentinië binnen vier jaar niet zouden verliezen.” “Het is moeilijk te zeggen wat we in de nabije toekomst kunnen verwachten”, bleef Wilmots aanvankelijk iets meer op de vlakte.

“We willen uiteraard alle wedstrijden winnen, maar nu komt er een moeilijke fase. Bijna 40 procent van mijn spelersgroep was immers geen titularis bij zijn club en in september moeten er belangrijke keuzes gemaakt worden. Ik heb geen kern van 60 of 70 spelers en heb iedereen nodig, het is voor de toekomst van de nationale ploeg dus heel belangrijk wat er in september gebeurt. Toch ben ik liever ambitieus dan te zeggen dat ik blij ben met de kwalificatie. Ik mik dus op een halve finale op het EK. Dat moet de doelstelling zijn met deze jonge generatie.”

Daniel Van Buyten
Daniel Van Buyten © BELGAIMAGE

Daniel Van Buyten

Zowel bondscoach Wilmots en kapitein Vincent Kompany spraken op hun afsluitende persconferentie in het spelersresort in Mogi das Cruzes vol lof over Daniel Van Buyten. ‘Big Dan’ was op zijn 36e de enige veldspeler die alle WK-minuten volmaakte voor de Duivels en speelde een erg sterke Wereldbeker.

“Daniel heeft echt indruk gemaakt op iedereen. Hier op dit WK had hij een erg belangrijke rol, zowel op het veld als ernaast. Hij verdiende echt een WK als dit”, klonk het bij de kapitein.

Van Buyten speelde zaterdag tegen Argentinië in principe zijn allerlaatste WK-partij. Het in nog onduidelijk hoe zijn toekomst er zal uitzien, die gaat hij nu rustig met zijn familie bespreken. “

Daniel heeft de voorbije jaren veel over zijn hoofd gekregen, ook bij de nationale ploeg. Nu levert hij hier in Brazilië een topprestatie en dat verdient hij ook”, oordeelde ook Wilmots. “Hij is het perfecte voorbeeld van professionaliteit. Als alle jonge spelers een voorbeeld aan hem zouden nemen, ziet de toekomst van de Rode Duivels er mooier uit.” (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier