‘Voetbalploeg die scoort net voor de rust, eindigt gemiddeld met lager doelsaldo’

© REUTERS

Wanneer een thuisteam net voor de rust scoort in plaats van eerder tijdens de eerste helft, maakt het minder vaak een doelpunt na de rust en eindigt het vaak met een lager doelsaldo.

Dat blijkt uit een analyse van 1.179 voetbalwedstrijdverslagen uit de Champions League en de Europa League, meldt de UGent.

De bevindingen werden voorgelegd aan nationale en internationale sportpsychologen. “Een eerste mogelijke verklaring is dat een doelpunt net voor de rust aanleiding geeft tot decompressie”, zegt professor Stijn Baert (Vakgroep Sociale Economie). “Gezonde druk valt mogelijk, bewust of onbewust, weg en leidt tot concentratieverlies of minder inspanning bij de spelers.”

Die eerste verklaring strookte met verdere bevindingen in het UGent-onderzoek. “Een thuisploeg die een doelpunt scoort net voor de rust, heeft minder kans om na de rust nog te scoren en in het bijzonder om na de rust als eerste te scoren”, zegt masterstudent Economische Wetenschappen Simon Amez.

Groeiend zelfvertrouwen

Een tweede verklaring heeft te maken met een groeiend zelfvertrouwen en zelfbewustzijn dat een (thuis)team kan ervaren wanneer het, toegejuicht door het (thuis)publiek, met een net gescoord doelpunt naar de kleedkamer kan, aldus de onderzoekers. “Dit kan echter omslaan in zelfoverschatting, met alle gevolgen van dien. Bovendien kan een hoger zelfbewustzijn net leiden tot meer (negatieve) druk.”

Een laatste verklaring heeft te maken met tactische ingrepen die de trainer tijdens de rust voorstelt, aldus nog de UGent. “De nog nazinderende emotie van een doelpunt vertroebelt mogelijk een goed zicht op de juiste verhoudingen tussen de teams.” (Belga/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier