Volgens de nieuwe spelregels zou cruciale Tottenham-goal wel afgekeurd worden

Het cruciale doelpunt van Llorente © Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager online redacties

Tottenham knikkerde Manchester City uit de Champions League dankzij onder meer een discutabel, maar cruciaal doelpunt van Fernando Llorente. De scheidsrechter oordeelde, na consultatie van de VAR, dat het om een geldige goal ging. Volgend seizoen kan dat niet meer.

In een knotsgekke wedstrijd maakte Fernando Llorente een kwartier voor tijd de levensbelangrijke 4-3 voor Tottenham – het doelpunt van de kwalificatie voor de halve finales. De bal raakte daarbij de arm (en de dij) van de Spanjaard, maar scheidsrechter Cuneyt Cakir keurde het doelpunt toch goed. De 5-3 van Raheem Sterling in blessuretijd, die Manchester City dan weer bij de laatste vier zou gebracht hebben, werd afgekeurd wegens buitenspel.

Beide doelpunten waren voor discussie vatbaar en leidden tot een tussenkomst van de videoref. In het geval van Llorente besliste Cakir dus dat het doelpunt wel geldig was.

De huidige regels stipuleren dat de scheidsrechter zelf interpreteert of het om intentioneel handspel gaat, wat volgens de Turk niet het geval was bij de derde Tottenham-goal.

Bekijk het doelpunt na 1:45 in deze video

Nieuwe regels

Maar volgens de nieuwe spelregels, die vanaf volgend seizoen van kracht worden, zou het doelpunt altijd afgekeurd moeten worden – en zou in dit geval mogelijk dus Man City in de plaats van de Spurs naar de halve finales mogen.

De internationale voetbalspelregelcommissie (International Football Association Board, IFAB) keurde begin maart immers een duidelijkere definitie van handsbal goed, vooral om de scheidsrechters te helpen: een doelpunt wordt voortaan altijd afgekeurd als de bal een arm of hand heeft beroerd, ook al is dat onbedoeld en is er sprake van aangeschoten hands.

Andere nieuwe regels zijn onder meer dat spelers die worden gewisseld het veld via de kortste route moeten verlaten, dus richting de dichtstbijzijnde zij- of achterlijn, en dat bij vrije trappen een speler van de ‘aanvallende’ partij niet meer in de muur van de tegenstander mag gaan staan. Keepers hoeven bij strafschoppen voortaan nog maar met één voet op de doellijn te staan en niet met beide voeten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier