Voor de fan is er niets beter dan de Arena Fonte Nova in Salvador

Salvador © Peter T'Kint
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Redacteur Peter T’Kint reist tijdens het WK 2014 door Brazilië en houdt een dagboek bij voor sportmagazine.be.

Kijk, hier zijn we nu eens absoluut voor. Een stadion in het hartje van de oude stad! Toegegeven, het heeft zijn nadelen. Het was vanochtend een helse tocht om er te raken. Naar aanleiding van het WK zijn een aantal straten in het centrum al sinds 7 uur afgesloten, en dat zorgt op een maandagochtend voor een piek op de andere wegen. En ze zitten al zo vol, meneer, zuchtten ze hier. Salvador is aan het “experimenteren” met openbaar vervoer, er hangt een metrorail in de lucht, maar die covert nog niet veel grondgebied. Meer dan een experiment is het voorlopig niet, iedereen moet hier nog over de weg, naar het hartje van de baai. Rubber, blik, staal, file, stilstand.

Maar eens je in het centrum bent, in en rond de Praça da Sé en de Pelourinho, valt alle stress van je af. We zijn absoluut voor Salvador, tot de kwartfinales bij dit WK betrokken. Okee, het Itaquerão in São Paulo is fantastisch, maar het ligt ver van het centrum. Een burcht in het midden van niemandsland. En Belo Horizonte, waar morgen de Belgen voetballen, is ook oké, maar modern, hectisch, met een piepklein historisch centrum. Rio heeft zijn Maracaná, zijn Copacabana en Ipanema, maar als de politie daar traangas moet inzetten om de Argentijnse barra brava kalm te houden, is de fun snel weg.

Salvador
Salvador© Peter T’Kint

Neen, geef ons maar Salvador en zijn Arena Fonte Nova, die de geweldige luxe bezit om op amper tien minuten wandelen (doorstappen doe je niet op de steile straatjes bij temperaturen van rond de 28 graden) van het historische centrum te zijn gebouwd. Dat zal FIFA ongetwijfeld qua parking en hospitality kopzorgen hebben bezorgd, maar voor de fan is er niks beters. Tot een uurtje voor de match in de bars downtown kunnen rondhangen en dan voetbal. Topvoetbal dan nog. Na Spanje-Nederland, nu de clash tussen Duitsland en Portugal. O rei Cristiano Ronaldo in een stad waar het vol staat met kerken.

Een stad met een donker verleden, dat ook, de pelourinho is een schandpaal waar slaven werden gestraft. Omwille van de openbaarheid van die straf, moest die paal goed zichtbaar zijn. En dus kwam die in het hartje van de stad, op een plein omzoomd door de kleurrijke gevels van de huizen van de rijke kooplui, die het ongetwijfeld weinig kon schelen.

De mens als koopwaar, het is de donkere kant van Brazilië, het laatste land ter wereld dat (in 1888 pas) de slavernij officieel afschafte. Laat ons ook daar, in de euforie rond dit tornooi, maar eens bij stil staan. Hoe slaven hier vroeger uitgebuit werden in de suikerproductie. Echte slaven, niet de moderne voetbalslaven die in de garages Maserati’s en Bentley’s opstapelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier