Voorbeschouwing Albanië – Frankrijk: een jaar geleden was het 1-0 (voor Albanië)

Gianni De Biasi © Belga Image
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Albanië kende tegen Zwitserland een ongelukkig EK-debuut. Maar het gelooft nog volop in zijn kwalificatiekansen en weet dat het zelfs Frankrijk kan kloppen.

Na 5 minuten 1-0 achter na mistasten van doelman Berisha (Lazio). Na 36 minuten tot tien man herleid, na de uitsluiting van aanvoerder Cana (Nantes). Maar na 87 minuten krijgt Gashi (Colorado Rapids), vrij voor doel, alsnog de kans op de gelijkmaker, maar mist. Het EK-debuut van Albanië tegen Zwitserland vorige zaterdag in Lens was ongelukkig, maar niet onverdienstelijk.

Resten: woensdag (15 juni) tegen Frankrijk in Marseille en zondag (19 juni) tegen Roemenië, om zich na de historische kwalificatie voor een EK-eindronde ook voor het eerst in zijn geschiedenis te plaatsen voor de achtste finales van een EK. Je denkt: de kans is klein. Maar het geloof is groot, weet Samir Ujkani.

Italiaanse mentaliteit

Samir Ujkani, onder contract bij Genoa CFC, speelde twintig interlands in het doel van Albanië, maar koos voor Kosovo toen Kosovo interlands mocht beginnen spelen. Hij kent de interne keuken van de Albanese ploeg als geen ander; en hij sluit een verrassing zeker niet uit.

Albanië is een team dat onder de leiding van de Italiaanse coach Gianni De Biasi een resultaat kan spelen, bewees het in zijn EK-kwalificatiepoule. Toen ging het onder meer winnen in Portugal (0-1).

“Maar vergeet ook niet dat het vorig jaar in een oefenwedstrijd met 1-0 won van Frankrijk”, zegt Ujkani. Dat was op 13 juni 2015. En op 14 november 2014 was Albanië ook al met 1-1 gelijk gaan spelen in het Stade de France.

Lorik Cana en Samir Ujkani (R)
Lorik Cana en Samir Ujkani (R)© Belga Image

“Onder zijn Italiaanse coach speelt Albanië met een Italiaanse mentaliteit: verdedigend goed en op de counter. De kwaliteit van de spelers leent zich daar ook toe en dat zal het ook nu tegen Frankrijk kunnen doen.”

Iedereen leider

Het zal het daarin wel moeten doen zonder zijn geschorste aanvoerder en recordinternational Lorik Cana, een Kosovaar die geboren is in dezelfde stad als Besnik Hasi (Gjakovë) en jarenlang voor Lazio speelde. “Cana is een leider en heel belangrijk voor de ploeg, het wordt zeker niet makkelijk zonder hem in de verdediging”, zegt Ujkani. “Maar er zitten intussen wel meer jongens in de ploeg die verantwoordelijkheid opnemen en leider zijn geworden. Iederéén is een beetje leider.”

Geweldige supporters

De ontgoocheling na de nederlaag tegen Zwitserland was heel groot, weet Ujkani. “Maar de supporters zijn geweldig en gaven al een signaal dat in de groep is aangekomen: ze willen dat de spelers zich weer opladen en er het maximum uithalen.”

Daarvoor wordt vooral gekeken naar de derde wedstrijd: zondag om 21 uur tegen Roemenië in Lyon. “Winnen ze die wedstrijd, dan kunnen ze zelfs met drie punten geplaatst zijn voor de volgende ronde. Het geloof daarin is nog altijd heel groot, in Albanië en in Kosovo.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier