Voorbeschouwing Duitsland-Italië: liever espresso dan koude koffie

Thomas Müller © Reuters

Het is de kraker van de kwartfinales op het EK, de confrontatie tussen Joachim Löw en Antonio Conte. Tot de aftrap in Bordeaux ontspon zich al een koude oorlog tussen beide Europese toppers.

Al acht keer troffen Duitsland en Italië elkaar op een eindronde. Vier keer haalde de Squadra Azzurra het, even veel werd het gelijk. De Italiaanse media wrijven tegenwoordig deze statistieken onze oosterburen graag onder de neus na de 2-0-zege op titelverdediger Spanje. De Italiaanse sportkrant Corriere delle Sport kopte vrij opportunistisch ‘Duitsland, wij zijn niet bang. Niet jullie nachtmerrie zijn wij, maar wel jullie trauma en voetbaltragedie.’

Eén iemand ligt totaal niet wakker van deze cijfergegevens: Joachim Löw. De Duitse bondscoach, die kan rekenen op een volledig fitte kern – ook de twijfelgevallen Jonas Hector en Jérôme Boateng, weigert een tegenstander een angstgegner te noemen. ‘Natuurlijk weet ik ook dat we tijdens een eindfase nog nooit van Italië wonnen. Maar we hebben echt geen trauma daar aan overgehouden. Het verleden is voor mij als koude koffie. Een verse espresso is beter. Die hoop ik te kunnen proeven.’

Dé oplossing? Een fusie met de Rode Duivels dringt zich op. Het zou een mooi team zijn, het aanvallend geweld van de Duivels, en de verdediging van Juve.

Bij Italië gaat alle lof naar de bondscoach. ‘Hij zei ons’, geeft Leonardo Bonucci aan: ‘Jullie moeten 23 spelers zijn, en 23 dromers.’ Antonio Conte bereidt zijn spelers voor op elk detail, omdat hij bij zijn aantreden wist dat, bij gebrek aan talent, alleen hard werk en een doorgedreven voorbereiding heilzaam kon zijn. Dat blijkt ook uit zijn palmares. Als trainer won hij sinds zijn aantreden bij Juventus 67,9 procent van zijn wedstrijden. Alleen Pep Guardiola (74,7 procent) won van de huidige generatie toptrainers meer wedstrijden.

Uitgedund middenveld

Conte kan maar beschikken over twee van de drie overgebleven wereldkampioenen uit 2006. Gianluigi Buffon en Andrea Barzagli zijn inzetbaar, AS Roma-middenvelder Daniele De Rossi (32) moet, behoudens een last-minute mirakel, even wachten op zijn 107e interland. Hij heeft last aan de kruisbanden en heup, maar deed toch voorzichtig mee aan de namiddagtraining op vrijdag. Daarmee wordt het Italiaanse middenveld steeds verder uitgedund, na de forfaits van Marco Verratti en Claudio Marchisio en de schorsing van Thiago Motta. Bovendien moet een aantal Italianen spelen met de handrem, willen ze een kans maken op een plaats in de halve finales. Liefst elf kregen al geel en zijn er met nog een waarschuwing niet bij als Italië het tegen Duitsland haalt.

Dé oplossing? Een fusie met de Rode Duivels dringt zich op. Het zou een mooi team zijn, het aanvallend geweld van de Duivels, en de verdediging van Juve.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier