Voorbeschouwing Engeland – Slowakije: (Joe) Hart onder spanning

Joe Hart tegen Wales © Belga Image
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

De vrijetrapgoal van Gareth Bale in de match tegen Wales pookte in Engeland een oude discussie op: waar blijven de goede doelmannen? Ook Joe Hart komt nu onder vuur te liggen. De Man City-goalie moet bewijzen dat hij met die druk om kan.

Veel ogen zullen op Joe Hart (29) gericht zijn wanneer in Saint-Etienne de wedstrijd tussen Slowakije en Engeland afgetrapt wordt. De doelman van Manchester City ging immers niet vrijuit in de vorige wedstrijd, tegen Wales, waar hij er niet goed uitzag bij een vrije trap van Gareth Bale.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Een peloton ex-doelmannen stond klaar met kritiek. ‘Geen idee waarom hij daar een muurtje zette. Zonder die muur had Bale nooit kunnen scoren’, was het oordeel van Oliver Kahn. Zelfde geluid bij Peter Schmeichel: ‘Vanop zo een afstand had hij nooit zijn zicht mogen laten ontnemen door die muur te zetten. Een verkeerde beoordeling.” Jens Lehmann, ex-Arsenal, zag nog andere tekortkomingen: “Hij gebruikt zijn handpalmen in plaats van zijn vuist. Dat is de foute techniek. In de Premier League heb ik hem dat ook al enkele keren zien doen.’

Bovendien, zo vindt Lehmann, oogde Hart iets te nerveus en opgepompt. Iets wat ook de Britse voetbalanalisten niet ontgaan was en we met eigen ogen in het stadion konden vaststellen: Joe Hart neemt zijn rol als motivator iets té nadrukkelijk ter harte en staat voor de match constant te schreeuwen naar spelers en supporters. Met gebalde vuisten en een blik die vuurspuwt. Dan straalt onze Thibaut Courtois toch net iets meer rust en vertrouwen uit, ondanks het leeftijdsverschil.

Probleem voor de Engelse nationale ploeg: Joe Hart is veruit hun beste keeper die ze ter beschikking hebben. Op de bank zitten Robert Forster van Southampton en Tom Heaton, afgelopen seizoen doelman van… tweedeklasser Burnley. Geen van beide heeft al significante internationale ervaring. Het legt een probleem bloot bij de Engelsen dat al meer dan een decennium meegaat. Hart is nu aan zijn derde grote toernooi bezig als eerste doelman. Daarvoor was er het WK in Zuid-Afrika in 2010, een toernooi waar Robert Green, als nummer één begon. Al in de openingswedstrijd tegen de VS ging de toenmalige doelman van West Ham United de mist in. Misschien herinnert u zich deze nog:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

De partij eindigde uiteindelijk op 1-1, maar voor Green zat het toernooi er meteen op. David James (onder andere ex-Liverpool en Man City), ook begin jaren 2000 vaste waarde bij de Three Lions, nam toen zijn plek in. Diezelfde David James – pas vorig jaar, op zijn 44ste gestopt als prof – was gedurende heel zijn carrière evenmin een toonbeeld van betrouwbaar keepgedrag.

We moeten al terug naar de jaren negentig om een Engels boegbeeld tussen de palen terug te vinden: David Seaman. En jawel hoor, ook de Arsenalgoalie met de kenmerkende walrussnor kreeg – vooral op het einde van zijn carrière, eind jaren negentig – bakken kritiek over zich heen. Engeland en doelmannen: het blijkt een moeilijk huwelijk. Het land dat de legendarische Gordon Banks (hij leidde Engeland in 1966 naar een wereldtitel) zoekt al jaren naar een sluitstuk dat punten pakt. Daarbij niet geholpen door een gebrek aan topverdedigers, moeten we eerlijkheidshalve toevoegen.

Tegen Slowakije krijgt Hart de kans om alle twijfels te verbannen. Want met Hamsik en Weiss hebben de Slowaken serieus wat artillerie in voorraad. Jongens die niet twijfelen om van ver en uit eender welke hoek uit te halen. Arme Joe of wordt het toch GI Joe?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier