Voorbeschouwing Frankrijk-Roemenië: generaal Pogba zal soldaat moeten spelen

Paul Pogba © Belga Image

Frankrijk begint zijn EK met een duel tegen de robuuste verdediging van Roemenië. Het is het soort match waarin Paul Pogba, de beste Bleu, niet de eerste viool zal spelen.

Parijs is altijd een inspiratie geweest voor artiesten, en Paul Pogba is daar geen uitzondering op. Hij is het soort voetballer dat in staat is om de trappen van Montmartre op te gaan met de bal aan de voet. Tweeëndertig jaar na Michel Platini en achttien jaar na Zinedine Zidane is La Pioche (De Pikhouweel) het uithangbord van het Franse voetbal. Maar om er helemaal een sprookje van te maken, had Didier Deschamps hem wel de hoofdrol moeten geven.

Waar bondscoaches zich vaak in bochten wringen om hun beste speler in optimale omstandigheden in stelling te brengen, bij gebrek aan tijd om een collectief te smeden, heeft Deschamps Pogba opgeofferd in naam van de rentabiliteit.

Hij heeft hem rechts op het middenveld gezet, terwijl de Fransman de linkerkant verkiest, waar hij ook bij Juventus speelt en waar zijn passing vaak beslissend is. Maar bij Les Bleus staat op links ene Blaise Matuidi.

Die is technisch niet zo begaafd als Pogba, maar kijkt niet op een inspanning en is doeltreffend. Dit seizoen heeft Matuidi in negen matchen bij Frankrijk vier keer gescoord en twee assists geleverd, terwijl Pogba nog geen enkele assist op zijn naam heeft, minder dus dan Bacary Sagna die vaak belabberde centers aflevert.

Paradox

Frans bondscoach Didier Deschamps. Veel druk op zijn schouders.
Frans bondscoach Didier Deschamps. Veel druk op zijn schouders.© BELGAIMAGE

De kranten van het land, met op kop L’Equipe, vragen méér van de speler, hoewel hij niet echt uitgespeeld wordt op zijn kwaliteiten. Het is bijna alsof je van Kevin De Bruyne zou vragen om alleen nog met zijn linkervoet te voetballen en hem dan te verwijten dat hij met links niet zo efficiënt is als met rechts.

De pragmatische Deschamps kent ook de statistieken van Matuidi, die in heel het land geroemd wordt om zijn ‘arbeid’ en zijn ‘infiltraties’, terwijl zijn anarchistische spel Pogba verplicht om de evenwichtskunstenaar uit te hangen zodat de structuur bij Les Bleus niet in gevaar komt. Het is een paradox voor een speler die normaal gezien de structuur van de tegenstander aan het wankelen moet brengen.

Maar die rol heeft de bondscoach weggelegd voor de voeten van Griezmann en de benen van Matuidi. Generaal Pogba zal dus een soldatenplunje moeten aantrekken.

Guillaume Gautier

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier