Voorbeschouwing: Vanavond met Benteke?

Bondscoach Marc Wilmots © BELGA
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Een klein veld, warm en vochtig, en een tegenstander die ongetwijfeld diep terug zal plooien, in de hoop er een counter uit te halen. Verwacht vanavond geen mooi duel in Cyprus, de volgende tegenstander voor de Rode Duivels, die allicht Benteke als wapen zullen hanteren om de dam open te wrikken. We gaan akkoord met de bondscoach: 0-5 zal het niet worden.

Negen punten hebben ze al, de Cyprioten. Zes tegen Andorra, zoals iedereen straks als de eindafrekening wordt gemaakt (en dus te verwaarlozen) en drie bij hun bezoek aan Bosnië, op speeldag een. Een wedstrijd waarin de thuisploeg al snel op voorsprong kwam en vervolgens de tegenstand ging onderschatten. In de laatste minuut een strafschop (en de gelijkmaker) miste, ook dat. Verder verloor Cyprus overal, thuis van Israël en Wales, en uit in Cardiff. Maak er dus ook geen wereldelftal van. Apoel doet het Europees gewoonlijk goed, maar Apoel is een halve Braziliaanse ploeg. Geen Cypriotische. Slechts één ding kan de Duivels vanavond afremmen: onderschatting van een tegenstander die thuis met 5-0 werd geklopt. Doelpunten toen: twee van Fellaini, een van Benteke, een van Nainggolan en eentje van invaller Batshuayi.

Van Benteke, inderdaad, op voorzet van Hazard. Marc Wilmots wilde gisteren nog niet bevestigen of hij de spits van Liverpool vanavond opstelt, maar als zijn blessure volledig is geheeld, komt hij wel aan de aftrap. Nog steeds iets beter in de combinatie, nog steeds iets krachtiger in de duels in het strafschopgebied dan Lukaku. Belgen krijgen steeds meer balbezit en minder ruimte en daar is Lukaku wat het slachtoffer van. De cijfers bewijzen het: donderdag tegen Bosnië: 63 procent balbezit. In Wales: 61 procent balbezit. Thuis tegen Cyprus in maart: 62 procent balbezit.. Alleen in Israël (55 procent) was het dit jaar iets minder.

Voor de rest haast zeker dezelfde ploeg als tegen Bosnië en met Vermaelen in de plaats van Lombaerts is dat dezelfde als thuis tegen Cyprus en uit bij Israël. Anders dan in de vorige kwalificatieronde wordt het steeds makkelijker om de ploeg te voorspellen als iedereen fit is. België heeft een basis en kan met die basis aan wedstrijdautomatismen werken. Het gebrek aan trainingen wordt op die manier gecompenseerd met steeds meer wedstrijden in eenzelfde patroon en met dezelfde mensen. Over een jaar moet dat een troef worden, al zouden we graag in oefenwedstrijden tegen Italië of Spanje wel eens graag een herhaling zien van dat middenveld dat thuis tegen Wales speelde. Met Witsel en Fellaini in de rug van De Bruyne die dan iets dichter bij Hazard speelt. Eens zien of dat het rendement van Hazard nog wat opkrikt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier