VS-topvoetbalsters leggen klacht neer tegen bond wegens loondiscriminatie

Co-kapitein Carli Lloyd met president Barack Obama tijdens een ceremonie voor de WK-winnaars © USA Today Sports
Rudi Rotthier
Rudi Rotthier Knack-correspondent in de Verenigde Staten

In de VS is het nationaal vrouwenvoetbalteam vooral qua resultaten maar ook qua publieke belangstelling stukken beter dan de mannenploeg. Toch verdienen de vrouwen naar eigen zeggen slechts 40 procent van wat de mannen binnenhalen. Vijf stervoetbalsters leggen nu klacht neer tegen hun bond.

De vijf, Carli Lloyd, Alex Morgan, Megan Rapinoe, Becky Sauerbrunn en doelvrouw Hope Solo, zegden in het TV-programma Today dat ze namens de hele nationale ploeg hun klacht tegen de nationale voetbalbond indienen. Aanvaller Alex Morgan: “Elk dag offeren we evenveel op als de mannen. We werken net zo hard. Onze fans waarderen ons daarvoor. We vragen, en eisen nu, dat onze federatie, die onze werkgever is, een extra stap zet en ons evenzeer apprecieert”.

Het vrouwenteam werd vorig jaar wereldkampioen, na een finale die door 20 miljoen Amerikanen op tv was bekeken.

“Ik denk dat de timing klopt”, aldus middenvelder en co-kapitein Carli Lloyd, “Ik denk dat we door de jaren heen onze waarde bewezen hebben. Het inkomensverschil tussen mannen en vrouwen is gewoon te groot”. De vijf willen het gevecht voortzetten dat voorgangers in het vrouwenvoetbal zijn gestart, zegden ze ook.

‘Ontgoocheld’

Globaal genomen verdienen de vrouwen, naar een berekening die ze in Today gaven, ongeveer 40 procent van de mannen, die nochtans veel minder resultaten binnenhaalden, en die een kleiner tv-publiek bereiken.

Trainster Sarah Dwyer-Shick lijstte de verschillen op, met aan de kant van de mannen wat voorzien is voor de Wereldbeker in 2018, bij de vrouwen wat voorzien was voor het WK in 2015.

Selectie voor het Wereldbekerteam: mannen 76.000 dollar, vrouwen 15.000. Kwalificatie voor het WK: 2,5 miljoen dollar, te verdelen over het mannenteam, tegenover 345.000 dollar te verdelen over het vrouwenteam. Onderweg krijgen de mannen nog geld per ronde, de vrouwen niet. Het winnen van het WK levert de mannen ruim 9 miljoen dollar op, de vrouwen 1,8 miljoen.

De situatie is specifiek, volgens de advocaat van de vijf sterspeelsters, omdat in de VS mannen en vrouwen tot dezelfde federatie behoren. De klacht werd neergelegd bij de Commissie voor Gelijke Arbeidskansen.

De voetbalbond reageerde in een mededeling “ontgoocheld”, en stelde dat toekomstige vergoedingen bij collectieve onderhandelingen zullen worden vastgesteld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier