Vuvuzela verspreidt griep

© EPA

Artsen waarschuwen voor de schadelijke gevolgen die de Vuvuzela kan hebben. Het populairste speeltje van dit WK zou infecties verspreiden en gehoorschade veroorzaken. Dat stond woensdag in de Artsenkrant.

“De vuvuzela’s kunnen verkoudheden en griep verspreiden, want je moet er hard in blazen”, klinkt het bij de Londense arts Ruth McNerney van het Britse instituut voor tropische geneeskunde. “Er komen aërosols (een mengsel van stofdeeltjes of vloeistofdruppels in een gas) met mogelijk virussen door de hoorn, en die blijven urenlang in de lucht hangen”, klinkt het.

Gehoorschade

De Franstalige Gemeenschapsminister voor Gezondheid Fadila Laanan heeft het dan weer over de gehoorschade die de vuvuzela kan veroorzaken. Het ding zou soms zelfs 130 decibel gaan, terwijl 90 decibel al onomkeerbare gehoorschade kan veroorzaken. Lanaan roept dan ook iedereen op die aan het geluid van de vuvuzela wordt blootgesteld, om oordoppen te dragen.

Dat de Vuvuzela ook schadelijk kan zijn op een andere manier bewijst de man die naar het ziekenhuis werd afgevoerd omdat er een vuvuzela in zijn aars zat. Na de wedstrijd van Zuid-Afrika tegen Uruguay werkte de Vuvuzela van een Zuid-Afrikaanse supporter de Uruguayaanse supporters fel op de zenuwen. Dokters moesten de hoorn achteraf operatief verwijderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier