Waar is het dartele Borussia Dortmund gebleven?

Axel Witsel belandde met Borussia Dortmund in een moeras. © AFP
Jacques Sys
Jacques Sys Jacques Sys is hoofdredacteur Sport/Voetbalmagazine

Van het overrompelend voetbal waarmee Borussia Dortmund dit seizoen lang uitpakte, blijft niet veel meer over. Ook Axel Witsel gaat mee ten onder.

Niet Borussia Dortmund maar Bayern München kroont zich straks opnieuw tot kampioen van Duitsland. Voor de zevende opeenvolgende keer. Daar zag het zeker voor de jaarwisseling niet naar uit toen Borussia met hartverwarmend voetbal imponeerde.

Maar in de terugronde kan de ploeg geen topwedstrijden meer winnen. De voorsprong op Bayern München – op een bepaald moment negen punten – smolt als sneeuw voor de zon. En na de nederlaag in de zwaar beladen derby met Schalke 04, anderhalve week geleden, liet trainer Lucien Favre horen dat hij de titel heeft opgegeven.

Een uitspraak waar het bestuur niet gelukkig mee was. Ook buitenstaanders interpreteerden dat als een fout signaal naar de spelers toe. Favre heet een uitstekende tacticus te zijn, maar mist de nodige hardheid.

In topwedstrijden ontbreekt het Borussia Dortmund ook aan tempo en finesse. Ook de in de heenronde zo sterke Axel Witsel kan dat niet veranderen en zinkt mee in een diep moeras.

Bovendien worden Lucien Favre ook tactische fouten aangewreven. Vooral dan in de met 5-0 verloren match op Bayern München, enkele weken geleden. Borussia speelde angstig en gaf een wanprestatie weg die bleef nazinderen. Eerder was er ook de uitschakeling in de Champions League tegen Tottenham.

De club uit het Ruhrgebied werkt ondertussen wel verder aan zijn ontwikkeling. Het wapent zich voor volgend seizoen en heeft een akkoord met Thorgan Hazard, maar is niet van plan om meer dan 25 miljoen euro te betalen, terwijl Borussia Mönchengladbach 40 miljoen vraagt. Borussia wil vooral een frisse wind op links en heeft naast Hazard ook linksachter Nico Schulz van Hoffenheim in het vizier. De viervoudige international moet 30 miljoen euro kosten. Maar Borussia is ook geïnteresseerd in Filipe Luís wiens contract bij Atlético Madrid afloopt.

Vorige zomer investeerde Borussia Dortmund 75 miljoen euro in zeven nieuwe spelers. Zo’n som wil het nu in geen geval uitgeven. Maar of dat lukt? En of Lucien Favre, wiens contract tot medio 2020 loopt, dan blijft? Een vraag waarover volop wordt gespeculeerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier