Waarom de blessure van Neymar misschien niet eens zo’n slecht nieuws is voor PSG

Leandro Paredes © REUTERS
Guillaume Gautier
Guillaume Gautier Journalist bij Sport/Voetbalmagazine en Sport/Footmagazine.

De blessure van Neymar en een teleurstellende mercato zetten een domper op de ambities van de Parijzenaars.

De supporters van PSG wachtten onrustig op het resultaat, alsof de dokter het over de toestand van hun eigen gezondheid ging hebben. Het verdict was pijnlijk: tien weken afwezigheid voor Neymar Jr, de speerpunt van het Frans-Qatarese project in Parijs. De 1/8 finales van de Champions League tegen Manchester United moet de Braziliaan dus noodgedwongen aan zich voorbij laten gaan.

Het zijn kopzorgen voor Thomas Tuchel, zeker omdat de Red Devils zich herpakt hebben na het ontslag van José Mourinho.

Toen donderdagnacht de mercato zijn deuren sloot, leek PSG een verzwakt team. Niet alleen door de blessure van zijn Braziliaanse artiest, maar ook door het gebrek aan inkomende transfers. Op het middenveld is de getalenteerde maar fragiele Marco Verratti de enige echte vaste waarde – Adrien Rabiot werd aan de kant geschoven omdat hij zijn contract weigert te verlengen.

De Parijzenaars hadden gehoopt om nog twee spelers binnen te halen om het middenveld te versterken, maar alleen de 24-jarige Argentijn Leandro Paredes is in de Franse hoofdstad geland. Hij speelt het liefst net voor de verdediging.

De lange onderhandelingen met Idrissa Gueye (Everton) draaiden op niets uit, en ondanks de onbeschikbaarheid van Neymar heeft geen enkele offensieve speler getekend. De naam van Willian circuleerde, maar het was veeleer Luciano Acosta die dicht bij PSG stond.

Acosta, een anonieme speler uit de MLS, had echter veel weg van een cadeautje van sportief directeur Antero Henrique aan de makelaar van Paredes dan van een echte aanwinst. Het zorgde voor spanningen tussen Henrique en Tuchel, twee mannen die al geen te beste verstandhouding hadden.

De kern van PSG is voldoende sterk om een nieuwe titel in de Franse competitie in de wacht te slepen. Maar het tactische genie van de Duitse coach zou wel eens tekort kunnen schieten om oplossingen te vinden voor de belangrijke leemtes in de kern op Europees niveau. Zal Paredes het pensioen van Thiago Motta, dat afgelopen zomer niet echt werd opgevangen, kunnen doen vergeten? Paredes heeft het profiel om de bal snel te laten rondgaan, maar heeft minder metier dan zijn illustere voorganger bij balverlies.

Ten slotte is de blessure van Neymar misschien niet eens zo’n slecht nieuws. Het onevenwicht in de ploeg zal daardoor minder groot zijn. De drietand die de Braziliaan vormt met Edinson Cavani en Kylian Mbappé doet de voetballiefhebbers natuurlijk watertanden, maar voor de rest van de ploeg is het afzien. Het offensieve trio houdt zich immers liever niet bezig met het werk bij balverlies.

Voor de mooiste prestatie uit de Europese geschiedenis van PSG onder de hoede van de Qatari moeten we terug naar het seizoen 2014/15, toen de Parijzenaars Chelsea uitschakelden in de 1/8 finale, na een rode kaart voor Zlatan Ibrahimovic. De onbetwistbare vedette van de ploeg die met zijn aura en stijl de kwaliteiten van zijn ploegmaats in de schaduw stelde. En als de geschiedenis zich nu eens herhaalde?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier