Waarom de Mannschaft geen nood had aan Leroy Sané

Leroy Sané © Ina Fassbender/dpa

De 22-jarige flamboyante flankaanvaller van Manchester City trekt niet mee naar Rusland, ondanks 10 goals en 15 assists in de Premier League afgelopen seizoen.

Al tien jaar lang heeft Joachim Löw de gewoonte om verrassingen te creëren met het oproepen van relatief onbekende namen. Nu zorgde de 58-jarige Duitse bondscoach voor verstomming en zelfs ontzetting, door goudklompje Leroy Sané geen plaats te geven in de definitieve kern van 23 spelers voor het WK in Rusland.

Terwijl hij in de Premier League onder de vleugels van Pep Guardiola (47) betoverde en een stevig aandeel had in de titel met tien goals en vijftien assists voor de Citizens, slaagt de zoon van de Senegalese ex-prof Souleyman er voorlopig niet in datzelfde te doen bij de Mannschaft. In twaalf interlands kon Sané niet overtuigen, ondanks zijn marktwaarde die ondertussen al wordt geschat op 90 miljoen euro. Geen enkel doelpunt, amper 1 assist én een belabberde prestatie bij de 1-2-nederlaag tegen Oostenrijk, na Rioheld Mario Götze (26) is hij de tweede grote naam die sneuvelt bij Duitsland.

‘Löw zet zich met dit besluit zelf ferm onder druk’, tweette voormalig Mannschaftaanvoerder Michael Ballack al. ‘Sané was de beste jongere op het hoogste niveau in Engeland en moet thuis blijven.’

Sané lag het langst in balans met Julian Brandt (22, Bayer Leverkusen), een ook snelle en dribbelvaardige speler die het liefst vanaf rechts aantreedt. Maar Brandt scoorde vorig seizoen op de Confederations Cup goede punten bij Löw en blijkt polyvalenter, terwijl de bondscoach het toen niet apprecieerde dat Sané net dan een neusoperatie liet uitvoeren. Voor hem spreken dan weer zijn tempoversnellingen en onvoorspelbaarheid.

Löw heeft echter op links meer vertrouwen in de eindelijk weer topfitte Marco Reus (29, Borussia Dortmund) en/of Julian Draxler (24, PSG). ‘Ik moest een vleugelspits laten afvallen, omdat de selectie in balans moest zijn. We konden niet een verdediger wegstrepen en een extra aanvaller meenemen. Leroy is absoluut een groot talent. In september zal hij er zeker weer bij zijn.’

Het lijkt er echter ook sterk op dat Löw kiest voor spelers die zich tactisch gemakkelijker integreren en nauwgezet de opdrachten uitvoeren. In maart was het zowaar Toni Kroos die bij de 0-1-nederlaag tegen Brazilië de vinger wees naar Sané, zonder zijn naam te noemen, als speler die zich kon tonen met zijn status maar die kans duidelijk niet greep.

Ook qua persoonlijkheid en gedrag zou Sané nog niet de prof zijn die strak in de pas loopt en rijpheid toont voor drie weken WK. Terwijl dat net bij de Mannschaft een absolute vereiste blijkt sinds de aanstelling van Löw als sportief eindverantwoordelijke sinds 2006.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier