Waarom Defour perfect gecast is voor Burnley

Steven Defour © BELGA

Steven Defour ruilde Anderlecht in voor Burnley, nieuwkomer in de Premier League. Sport/Voetbalmagazine polste in Engeland naar de verwachtingen.

Bij Anderlecht keken ze niet verrast op van de breuk: na twee jaar was Steven Defour uitgekeken op paars-wit. Het veelbesproken bierincident van vorig seizoen in Roeselare was de druppel. Toen heeft Defour binnenskamers laten doorschemeren dat de relatie onherstelbare schade had opgelopen. Operationeel manager Jo Van Biesbroeck belegde onlangs een vergadering met de supportersclubs in een ultieme poging om het publiek massaal achter Defour te krijgen, maar de feelgoodcampagne van de supporters draaide op niets uit. Zelfs de entourage van de 28-jarige Mechelaar kreeg geen grip meer op diens beslissing. Als Defour iets in zijn hoofd heeft, is het moeilijk om hem van mening te doen veranderen, zo klinkt het.

De nieuwe bestemming van de Rode Duivel deed wel de wenkbrauwen fronsen. Defour solliciteerde in het verleden al voor een emplooi in de Premier League, maar in principe heeft hij niets te zoeken bij een liftploeg als Burnley. “Rastalenten als Steven Defour komen gewoonlijk niet naar Burnley”, bevestigt Chris Boden van de Burnley Express. “Hoge transfersommen betalen is geen probleem – met het geld van de televisierechten kun je veel uitrichten – maar de spelers moeten willen komen. Misschien kan de komst van Defour andere buitenlandse spelers naar Burnley lokken.”

Vooral manager Sean Dyche, die de promotie van Burnley naar de Premier League met vrouw en kind vierde in de McDonald’s langs de drukke M6-autosnelweg, drong aan op de aanwerving van Defour. Twee weken geleden zakte Dyche naar Brussel af om Defour een laatste keer aan het werk te zien tegen Kortrijk en hem te overhalen om naar East Lancashire af te zakken. De voormalige verdediger van onder andere Millwall en Watford heeft zo zijn technieken om twijfelende spelers over de streep te trekken. Vorig seizoen nodigde Dyche middenvelder Joey Barton bij hem thuis uit voor een lunch en hij schotelde hem een zelfbereide omelet voor. Een paar dagen later zette Barton zijn handtekening bij The Clarets.

Volgens Boden past Defour perfect in het voetbal van Dyche. De roodharige manager noemt het mixed football: snelle combinaties over de grond als het moet, een lange bal wanneer het niet anders kan. “Dyche was een grote fan van het voetbal van Manchester United onder Alex Ferguson“, aldus Boden. “Hij wil net als Ferguson dat het gevaar van alle kanten komt. Met zijn goede balbehandeling en passing zal Defour dé man worden waar het om draait bij Burnley.”

(Alain Eliasy)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier